Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

Tahran'da Türk üniversiteleri tanıtıldı

Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği, Tahran'da Türk üniversitelerini tanıttı ve İranlı öğrencilere Türkiye'deki eğitim imkanlarını anlattı- İSSA Başkanı Dr. Dursun Aydın: 'Şu anda Türkiye'de 6 bin İranlı öğrenci eğitim almaktadır. İran, Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen 3 ülkeden birisi'- Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş: 'Geniş bir yelpazeye sahip üniversitelerimize O

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-18 14:11:35

Tahran'da Türk üniversiteleri tanıtıldı
Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (İSSA), İran'ın başkenti Tahran'da düzenlediği etkinlikle İranlı gençleri Türkiye'deki eğitim imkanlarıyla tanıştırdı.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Tahran Şubesinde düzenlenen Türk üniversiteleri tanıtım fuarına, İSSA Başkanı Dr. Dursun Aydın, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ve diğer üniversitelerin yetkilileri katıldı.

İSSA Başkanı Dr. Dursun Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin Türk üniversitelerini yurt dışına tanıtmak ve Türkiye'ye yabancı öğrenci kazandırmak amacıyla 4 sene önce kurulduğunu belirterek, her yıl İran, Kazakistan, Tunus, Fas ve Almanya'da fuar düzenlediklerini söyledi.

İran'ın kendileri için önemli bir ülke olduğunu dile getiren Aydın, "Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler her alanda geliştiği gibi eğitim alanında da gelişmektedir. Buradan öğrenciler Türkiye'ye okumaya geliyor. Şu anda Türkiye'de 6 bin İranlı öğrenci eğitim almaktadır. İran, Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen 3 ülkeden birisi. İran'dan daha çok sağlık ve hukuk alanında okumak isteyen öğrencilerimiz var." dedi.

Aydın, yüksek lisans ve doktora alanında da İran'dan Türk üniversitelerine yoğun talep olduğunu ve ilgiden memnun olduklarını vurgulayarak, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerin öncelikli olarak tercih edildiği bilgisini paylaştı.

İSSA Başkanı Aydın, İranlı öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere Avrupa'daki fiyatların yarısından daha az bir ücretle kayıt yaptırabildiklerini ve buralarda kaliteli bir eğitim aldıklarını ifade etti.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş de Türkiye'deki yüksek eğitim kurumlarının hem nicelik hem de nitelik olarak geldiği noktanın azımsanmayacak derecede çok iyi olduğuna işaret ederek, üniversitelerin olmadığı hiçbir ilin kalmadığını ve büyükşehirlerdeki birden fazla sayının da mutluluk verici olduğunu belirtti.

Türkiye'deki üniversitelerin sadece yerel öğrenci üzerinden büyümeyi hedeflemediğine dikkati çeken Pakiş, "Türkiye'nin eğitim alanında geldiği seviyeyi yakın komşularımızla da paylaşmak istiyoruz. Biz çalışmanın paylaştıkça bereketleneceğine inanıyoruz. Geniş bir yelpazeye sahip üniversitelerimize Ortadoğu, Orta Asya, Uzakdoğu Asya'dan ve en başta da yakın komşularımızdan öğrenci almak istiyoruz. Bundan hem biz kazanırız, hem de komşularımız." dedi.

Türkiye'de eğitim gören öğrencilerin daha sonra ülkelerine elçiler olarak gönderildiğinde iki ülke arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin gelişmesine ciddi katkı sunacağına inandıklarını ifade eden Pakiş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın defalarca ifade ettiği kazan-kazan ilkesine göre hepimizin bu ilişkiden kazançlı çıkacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Pakiş, Hakkari Üniversitesi'nin Irak ve İran sınırında olması nedeniyle bu iki ülkeden de rahatlıkla öğrenci alabileceğini sözlerine ekledi.

Beykent Üniversitesi Dış İlişkiler Sorumlusu İlker Yıldız ise, 100'den fazla öğrencinin üniversitelerinde tıp, dış hekimliği, fizyoterapi, rehabilitasyon bölümlerinde okuduğu bilgisini paylaşarak ilgiden memnun olduklarını ve İran'a gelmeye devam edeceklerini söyledi.

Başkent Üniversitesi Koordinatörü Uz. Derya Çiftçioğlu da uluslararasılaşma sürecinde yabancı ve nitelikli öğrencilere üniversiteleri daha iyi tanıtmak amacıyla etkinliğe katıldıklarını, gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını ifade etti.

İran vatandaşı Arezu Muradi, ülkesinde sanat alanında yüksek lisans yaptığını belirterek, Türk üniversitelerindeki doktora seçeneklerini değerlendirmek amacıyla etkinliğe katıldığını ifade etti.

Türkiye'deki üniversitelerde lisans okumak için programa katılan öğrenci Aylar Memduhi ise, "Türkiye üniversiteleri hakkında bilgi almak için geldim. İran'da böyle fırsatlar kolay kolay karşımıza çıkmıyor. O yüzden bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de okumak istiyorum, çünkü çok iyi üniversiteleri var. Türkiye'de okumak ve ardından da çalışmak için çok imkan var."

Türk üniversitelerini tanıtma fuarı başkent Tahran'ın ardından 2 gün boyunca Tebriz'de sürecek.

Haber Ara