Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

Suudi Bakan: İsrail ile tam diplomatik bağ kurmak için yol haritamız hazır

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir Filistin ve İsrail'in mevcudiyeti konusunda bir uzlaşmaya varıldığı takdirde Riyad'ın İsrail'le tam diplomatik bağ kurmak için bir yol haritalarının olduğunu söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-16 15:15:54

Suudi Bakan: İsrail ile tam diplomatik bağ kurmak için yol haritamız hazır

Frace 24 televizyon kanalına verdiği bir röportajda konuşan al-Jubeir krallığın İsrail'le herhangi bir ilişkisi olmadığını, İran'ın bölgede artan etkisinin iki ülkeyi de ilgilendiren ortak bir endişe olmasına rağmen Tel Aviv ile herhangi bir diplomatik bağ olmadığını söyledi.

Kasım ayı ortalarında Lübnan'da günlük gazete al-Akhbar al-Jubeir'den Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'a İsrail'le ilişkilerin normalleşmesini planlandığı bir mektup yayınlamıştı.

İSRAİLLİ GENERAL: SUUDİLERLE İSTİHBARAT PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Geçtiğimiz haftalarda İsrail ordusunun kumandanı General Gadi Eizenkot bir röportajında Suudi Arabistanl'a İran'a karşı mücadle konusunda istihbarat paylaşmaya hazır olduklarını söylemişti. Jubeir değerlendirmelerinde Trump yönetimine de övgü göndererek "Trump hükümetinin İsrail ve Araplar arasında barışı sağlamak konusunda ciddi olduğuna inanıyoruz" dedi.

İSRAİL'DEN VELİAHT PRENSE DAVET

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı İsrail'e davet etmişti. Katz, daveti internette yayınlanan bir Suudi gazetesine verdiği demeçle duyurmuştu. İsrailli Bakan, demecinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı Arap dünyasının lideri olarak niteledi. Suudi Arabistan'ın İsrail-Filistin barış sürecinde arabulucu olabileceğini vurguladı.

SUUDİLER FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYOR

Suudi Arabistan ne İsraili ne de Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devletini hala resmi olarak tanımıyor.

İSRAİL-SUUDİ ARABİSTAN İLE GİZLİCE GÖRÜŞÜYOR

Suudi Arabistan-ABD yakınlaşmasının ardından uzun süre konuşulan Riyad-Tel Aviv temaslarına ilişkin ilk itiraf İsrail Enerji Bakanı Steinitz'ten gelmişti. Steinitz, ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile 'İran'a karşı' gizlice iletişim kurduğunu söyledi.

SUUDİ BASINA KONUŞAN İLK İSRAİLLİ

Bu açıklamanın ardından ise İsrail-Suudi Arabistan arasında bir ilk yaşanmış ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Suudi Arabistan'ın "İlaf" gazetesine röportaj vermişti. Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren "ilk" İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzunun hem İsrail hem de Suudi Arabistan için kaygı verici olduğunu söylemişti.

SUUDİ MÜFTÜ'DEN 'İSRAİL' FETVASI

Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh de böyle bir ortamda çok tepki çeken bir fetva vermişti. Şeyh, "İsrail'e karşı savaşmanın caiz olmadığını, Hamas'ın terör örgütü olduğunu ve Hizbullah'a karşı İsrail ordusuyla iş birliği yapılabileceğini" demişti.

BAE'Lİ GENERAL: İSRAİL KARDEŞİMİZ, ABD ABİMİZ

Birleşik Arap Emirlikleri'nde general olarak görev yapan pilot Abdullah el Hashmi, Savunma ve Havacılık ajansı ile gerçekleştirdiği röportajda ABD ile ülkesinin sadece müttfik olmadığını, iki ülke arasında kazan-kazan durumunun olduğunu belirtmişti. BAE'nin askeri kabiliyetini arttırmasının İsrail için herhangi bir tehdit olup olmadığı sorusuna cevap veren al Hashmi, "BAE ve İsrail iki kardeş ülkedir. ABD ise iki ülke arasındaki farkı denetleyen abidir" demişti.

Haber Ara