Dolar

32,5789

Euro

35,0431

Altın

2.459,08

Bist

9.804,16

Suudi Arabistan, Taliban’a ev sahipliği yapmak istedi

Middle East’in haberine göre, Suudi Arabistan Taliban’a ev sahipliği yapmak istedi ancak başarılı olamadı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-14 18:21:27

Suudi Arabistan, Taliban’a ev sahipliği yapmak istedi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Eski bri Taliban mensubu olan Abdullah Enes, Suudi Arabistan'ın Katar'dan önce Taliban'a ev sahipliği yapmak istediğini söyledi.

Middle East'in Afganistan'ın Arap Emiri olarak bilinen Abdullah Enes'e dayandırdığı habere göre, Afganistan'daki birlikler arasındaki çatışmaların sonlandırılması için Suudi Arabistan 2006 yılında el atmıştı.Ancak bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine yıllar sonra Taliban, Katar'da ofisini açtı.

“KATAR'DAN ÖNCE ARABİSTAN TALİBAN'A EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTEDİ”

Afganistan'da gruplar arasında barış anlaşması girişiminin başındaki isimlerinden olan Abdullah Enes, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ve Suudi Arabistan'ın, Katar'ı “terörist” olarak nitelendirdikleri Taliban'a ev sahipliği yapmakla suçladıklarını duyunca şaşkınlığını gizleyemediğini söyledi.

BAE'nin Washington büyükelçisi Yusuf El-Uteybe “Katar'da Hamas yetkililerini, İhvan yöneticilerini ve Taliban'ın büyükelçiliğinibirarada görmek tesadüf değildir” açıklaması yapmıştı.

Middle East'e konuyla ilgili açıklamalar yapan Enes şunları söyledi: Katar'ı Taliban'a ev sahipliği yapmakla ve barış anlaşmasında aracı olmakla suçluyorlar. Ancak işin gerçeği Suudi Arabistan ve BAE'nde başlatılan girişimin başarısız olmasından dolayı son çare Katar'a gidildi. Katar'ı “teröristlere” kucak açmakla suçluyorlar. Halbuki o “teröristlere” Katar'dan önce kucak açanlar vardı.

“ARABİSTAN İSTİHBARAT BAŞKANI İLE DEFALARCA GÖRÜŞTÜM”

10 yıl boyunca Afganistan savaşında olan Enes, Afganistan konusunda şüphesiz ki oldukça bilgisi olan ve bu konuda parmakla gösterilen kişilerden birisidir.

Afganistan barış girişimi fikrinin sahibi olan Enes, 2006-2007 yılları arasında sürekli Afganistan'a ve Arabistan'a gittiğini belirtti. Enes bu süre zarfı içinde Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzay, Arabistan istihbarat başkanı Mukren ve Arabistan Kralı Abdullah ile görüşüp desteklerini arkasına aldığını söyledi.

Arabistan istihbarat başkanı Mukren ile 2017 yılının Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında görüştüğünü söyleyen Enes “Afganistan'daki durumu anlatmak için Arabistan'ın üst düzey yetkilerinden Mukren'in karşısına geçtiğimde kendimiçok şanslı hissettim. İstihbarat başkanı Afganistan'daki durumu benden dinlemek isteyince olanları anlattım” dedi.

“ARABİSTAN GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLMASI SONUCU KATAR'A GEÇİLDİ”

2008 yılında Arabistan'dan Enes'e bir haber geldi. Barış girişimine olumlu bakıldığını ve istediği isimleri Arabistan'a davet edebileceği söylendi. Aynı süre zarfında BAE'nde bazı Taliban yetkilileri ile görüştüğünü söyleyen Enes, 2011 yılında Arap baharı ile birlikte kendisinin bu işten uzaklaştırılmaya çalışıldığını hissettiğini ve düşündüğü gibi olduğunu belirtti.

Tüm bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Katar'ın Taliban'a ev sahipliği yaptığını söyleyen Enes, barışın hala gerçekleşebileceğine inandığını ancak bunun hareketin içindengerçekleşebileceğini söyledi.

Haber Ara