Dolar

32,4673

Euro

34,7192

Altın

2.434,90

Bist

9.915,62

Suudi Arabistan BM elçisi: Referandum sonrasında da IKBY ile ilişkilerimiz sürecek

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Elçisi Abdullah el Muallimi, bağımsız Kürdistan referandumuna ilişkin yaptığı açıklamada 'Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerimiz onyıllar öncesine dayanıyor. İlişkilerimizi referandumdan sonra da devam edecek” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-21 16:24:58

Suudi Arabistan BM elçisi: Referandum sonrasında da IKBY ile ilişkilerimiz sürecek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Elçisi Abdullah el Muallimi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumu ile ilgili ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerinin güçlü kalacağını söyledi. BM görüşmeleri için New York'ta bulunan Muallimi, Rudaw'a yaptığı açıklamada “Barzani'nin bilgece siyasetiyle son durakta bu durumun üstesinden gelerek referandum kararının gözden geçirilmesini talep edeceğinden eminiz” dedi.

Abdullah el Muallimi, “Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerimiz onyıllar öncesine dayanıyor. İlişkilerimizi referandumdan sonra da devam edecek” ifadesini kullandı.

İşte Muallimi'nin açıklaması:

"IRAK BİR BÜTÜN İÇERİSİNDE KALMALI"

Suudi Arabistan Krallığı, bütün oluşumları ve milletinin bütün parçalarıyla Irak'ın yanında duruyor. Suudi Arabistan Krallığı, bu konuyu Başkan Barzani ile görüşmek üzere temsilcisini gönderdi. Biz Başkan Barzani'nin bilgece siyasetine güveniyoruz. Sonunda bu durumun üstesinden gelerek, bu dönemde referanduma gözden geçirecek. Çünkü Suudi, bu dönemde Irak'ın ve milletinin, bir bütün ve birlik içinde kalması gerektiğini düşünüyor.

"REFERANDUMDAN SONRA DA GÜÇLÜ BİR İLİŞKİMİZ OLACAK"

Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan halkıyla olan ilişkilerimiz onyıllar öncesine dayanıyor; sağlam ve dostça ilişkilerdir. Yaşananlar ve dönemlerin büyük bir bölümünde, Kürt milletinin destekçisi olduk. Bu dönemde referanduma göz yumulması konusunda, onlara tavsiyede bulunarak görüşümüzü açıklıyorsak, küresel ve iç şartların bölgede daha fazla bölünmeye yardımcı olmamasındandır. Irak halkı, bütün oluşumlarıyla birlik içinde olmalı ve birbirlerini desteklemeli. Kürdistan ile ilişkilerimiz, referandumunda önce olduğu gibi referandumdan sonra da güçlü kalacak. Allah'ın izniyle her durumda, Kürdistan halkıyla güçlü bir ilişkimiz olacak.

"BAĞDAT YÖENTİMİ İLE DE SAĞLAM İLİŞKİLER İÇERİSİNDEYİZ"

Irak ile de ilişkilerimiz sağlam. Özellikle Haydar İbadi'nin Riyad'a yaptığı ziyarette, Suudi Kralı ve üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeden sonra. İlişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı anlayış olduğunu düşünüyorum.

Haber Ara