Dolar

32,4655

Euro

34,7249

Altın

2.438,63

Bist

9.894,34

Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-23 21:30:40

Suriye'deki iç savaş
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, geçiş döneminin Esed'siz olacağını söyledi.

İstanbul'da basın toplantısı düzenleyen Hoca, Uluslararası ve bölgesel anlamda gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Cenevre Bildirisi temelinde bir siyasi çözümden yana olduklarını ortaya koyduklarını belirtti.

Hoca, "Suriye'de, İran ve Rusya işgali ile Beşşar Esed rejimi var olduğu sürece siyasi çözümden söz edilemez. Suriyelilere, geçiş döneminin Esed'siz olacağı teminatı veriyorum" dedi.

Muhalif grupların Rus ve İran işgaline karşı mücadeleye devam ettiğini ifade eden Hoca, "53 gün önce başlayan Rus saldırılarında şu ana kadar farklı illerde 2 bin 977 kişi öldü, Rus uçakları 2 bin 943 hava saldırısı düzenledi, 3 okul, 14 hastane ve bir ilaç fabrikası hedef alındı, tüm bu saldırılarda DAEŞ'in kontrolündeki bölgeler sadece yüzde 6 oranında hedef alındı" diye konuştu.

- Siviller hedef alındı

Hoca, rejim ve İran'a bağlı güçlerin Lazkiye kırsalında kontrolü sağlaması için Rusların son bir haftadır Türkmen Dağı ve Cebel Ekrad'a saldırdığını, ölümden kaçan binlerce kişinin Türkiye'ye göç ettiğini ve rejim güçlerinin Türkmen Dağı'ndaki bazı köyleri ele geçirdiğini söyledi.

Hoca, saldırılarda DAEŞ'in Deyru'z Zor'daki karargahları yerine doğrudan sivillerin hedef alındığını, çok sayıda kadın ve çocuğun hayatını kaybettiğini, yerleşim yerlerinin büyük hasar gördüğünü kaydetti.

Rusların siyasi yaklaşımlardan bahsederek, fosfor ve misket bombaları ile balistik füzelerle gerçekleştirdiği saldırıların, İran askerleri ile rejime ait uçakların işlediği suçların örtbas edilmeye çalışıldığını ifade eden Hoca, tüm muhalif grupları, devrimin başladığı nokta olan ve tüm Suriyelileri içine alan ulusal çizgiye dönmeye davet etti.

- Siyasi çözüm süreci

SMDK ve Suriye halkının Cenevre Bildirisi temelinde siyasi çözüm istediğini söyleyen Hoca, "Siyasi çözüme, Cenevre Bildirisinin uygulanması, ateşkes sağlanması, tutukluların serbest bırakılması, abluka altındaki bölgelerin kurtarılması ve insani yardımların girişinin sağlanmasıyla başlanması gerekir" ifadesini kullandı.

Hoca, gelecek ay düzenlenmesi planlanan Riyad Konferansı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Kardeş ülke Suudi Arabistan'ın düzenlediği konferansa koalisyon olarak katılacağız ve başarılı olması için çalışacağız. Diğer devrimci şahsiyetler ve kurumlarla da bağlantıya geçip siyasi çözümde yol alınması ve müzakere sürecinin sekteye uğradığı Cenevre-2'den tekrar devam etmesi için uğraşacağız."

Hoca, Türkiye'nin Suriye sınırında güvenli bölge kurulmasıyla ilgili talebi hakkında da "Bu aslında SMDK'nın talebiydi ancak buna başta Türkiye olmak üzere diğer kardeş ülkeler de destek veriyor" ifadesini kullandı.

Haber Ara