Dolar

32,4663

Euro

34,6962

Altın

2.436,70

Bist

9.908,63

Sudan yargısından 'interneti açın' uyarısı

Sudan'da mahkeme Zain Sudan internet sevis sağlayıcısına kesintiyi gidermeleri konusunda uyarıda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-24 16:05:31

Sudan yargısından 'interneti açın' uyarısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Sudan'da ülke çapında süren protestolara ordu 4 Haziran günü sert karşılık verdi ve kanlı bir müdahaleye imza attı. Aynı gün internet erişimi de kesildi.

Ordunun "güvenlik" gerekçesiyle internet erişimini kesme emri verdiği belirtildi.

Reuters'a konuşan Sudanlı avukat Abdel Adheem Hassan, Hartum Bölge Mahkemesi'nin internet erişimin ülke çapında tekrar sağlanması kararı verdiğini ve erişimi kesen firma Zain Sudan'ı konuya ilişkin uyardığını duyurdu.

Zain Sudan yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmazken, avukat Hassan, bir yetkilinin mahkemeye "Yüksek otoritelerden" konuya ilişkin emir geldiğini söylediğini aktardı.

Reuters Sudanlı yetkililere soru sormaya çalıştıklarını fakat ulaşamadıklarını yazdı.

ERİŞİM DAHA ÖNCE KISITLI BİR ŞEKİLDE SÜRÜYORDU

Sudan'da sosyal medyaya, Ömer El Beşir karşıtı halk gösterileri sürerken Aralık 2018'den Nisan ayı sonuna kadar sansürlü şekilde ulaşılıyordu. El Beşir, 11 Nisan'da devrilmesinin ardından Twitter, Periscope, Facebook, Instagram ve WhatsApp'a erişim sağlandı.

SUDAN'DA YAŞANANLAR

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordu 11 Nisan'da yönetime el koydu.

Ülkedeki 30 yıllık Ömer El Beşir iktidarı sona ererken, meydanları dolduran halk ise Askeri Geçiş Konseyi'ni istemediklerini yönetimin sivillere devredilmesi gerektiğini söyledi.

Askeri Geçiş Konseyi'nin muhaliflerle müzakereye oturmak ve müzakereyi reddetmek gibi birbiriyle çelişen açıklamalar yaparken Arap dünyasındaki ayaklanmaları dünya gündemine taşıyan Al Jazeera televizyonunun Hartum ofisi kapatıldı ve basın ekibi ülke dışına çıkarıldı.

Kısa süre sonra 4 Haziran'da da ordu kanlı bir müdahaleye imza attı.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

88_12

Haber Ara