Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Stoltenberg'in Türkiye ziyareti: Geç kalmış gönül alma çabası

Sputnik, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in darbe girişiminden 2 ay sonra yaptığı Ankara ziyaretini NTV Brüksel temsilcisi Güldener Somumut Cumhuriyet gazetesi Ankara diplomasi temsilcisi Duygu Güvenç ile konuştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-10 21:49:20

Stoltenberg'in Türkiye ziyareti: Geç kalmış gönül alma çabası

TİMETURK | HABER MERKEZ

Ziyareti "geç kalmış" şekilde niteleyen Somumut şunları söyledi:

TÜRKİYE STRATEJİK AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ

"Türkiye'nin stratejik açıdan ne kadar önemli olduğu, istikrarlı bir Türkiye'nin hem AB hem NATO müttefikleri açısından ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı."

YAZILI BASIN DESTEĞİNİ GÖSTERMİŞTİ

"Türkiye NATO'nun bir üyesi, bir partneri değil. Nasıl Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'ye geldi, NATO'dan da olay yerine gelip incelemeler yapıp Türk halkı ve yetkililerin ittifaka güvenini yenilemesi gerekiyordu. Ama altını çizmek gerekirse yazılı basın bildirileriyle Türkiye'ye desteklerini ilettiler."

"DİĞER MÜTTEFİKLER HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TÜRKİYE'Yİ NATO'DAN ATAMAZLAR"

"Türkiye'nin stratejik açıdan ne kadar önemli olduğu, istikrarlı bir Türkiye'nin hem AB hem NATO müttefikleri açısından ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu yüzden de askeri darbe unsurlarının olmaması gerektiği ve askeri-stratejik-güvenlik açısından açıkları olmaması gereken bir Türkiye'nin gerekli olduğu ve bu konuda müttefiklerin destek vermeleri gerektiği anlaşıldı. Washington Anlaşması 14 maddeden oluşuyor ve hiçbir maddede üye ülkenin kurumdan atılmasını öngörmüyor. Türkiye kendisi talep etmedikçe diğer müttefikler herhangi bir şekilde Türkiye'yi NATO'dan atamazlar. Buna yönelik bir istek, talep ya da kapalı kapalı kapılar ardında işleyen bir süreç olmadığı gibi büyükelçilerle yapılan görüşmelerin hiçbirinde Türkiye'nin NATO'dan atılması gerektiğine dair imaları bile olmadı."

"TÜRKİYE'NİN BATI'DAN UZAKLAŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

"18 aydan bu yana yaşanan sürece bakacak olursak, Türkiye'nin Çin hava sistemi ihalesini iptal ettiğini hatırlatalım. Bu son derece önemli. Türkiye aktif bir şekilde İncirlik'i açtı. Yabancı savaşçılarla mücadele ettiği gibi en çok yabancı savaşçı ihraç eden 8 ülke ile de işbirliği yaptı. Özellikle istihbarat konusunda IŞİD'le daha pro-aktif bir şekilde mücadele etti ve 3 milyon mültecinin Türkiye'de muhafaza edilmesini sağladı. Özellikle Avrupa'daki medyada Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığına dair soruların karşılığı yok."

Batı'dan Türkiye'ye yönelik diplomasi trafiğinin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara'ya gelmesiyle hızlandığını anımsatan Güvenç, Stoltenberg'e atfen "Darbeden yaklaşık 2 ay sonra yapılan bir ziyaret sadece Ankara'nın gönlünü almaya yönelik" diye konuştu.

Haber Ara