Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Soros ve Hidrokarbonlar: Myanmar’daki Rohingya krizinin gerçek sebebi ne?

Rus Haber Ajansı Sputnik, İngilizce edisyonunda “Soros ve Hidrokarbonlar: Myanmar’daki Rohingya Krizinin Gerçek Sebebi Ne?” başlığıyla yayınladığı haberinde Yahudi Milyarder George Soros’un Arakan’da yaşanan olaylardaki rolünü gündeme taşıdı. Myanmar’ın Arakan Müslümanlarına karşı katliam politikasını görmezden gelen haber muallakta kaldı!

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-07 16:09:13

Soros ve Hidrokarbonlar: Myanmar’daki Rohingya krizinin gerçek sebebi ne?

TIMETURK | ÇEVİRİ

Rus Bilim Akademisi'nin Güneydoğu Asya, Avustralya ve Okyanusya Merkezi direktörü Dimitri MosyakovRT'ye yaptığı açıklamada, Ağustos ayının sonlarına doğru Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde Budistler ve Müslümanlar arasında patlak veren Rohingya krizinin açık bir şekilde küresel aktörler tarafından alevlendirildiğini söyledi. Mosyakov'a göre krizin en az üç boyutu var: “Birincisi, bu Çin'e karşı bir oyun, çünkü Çin'in Arakan'da büyük yatırımları var. İkinci olarak, Güneydoğu Asya'daki aşırı görüşlere sahip Müslümanlar'ı tahrik etmek amaçlanıyor. Üçüncü amaç, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği içinde anlaşmazlık yaratmak.”

KESİN OLARAK HİDROKARBON VAR

Mosyakov'a göre, asırlık bir çatışma, dış aktörler tarafından Güneydoğu Asya'nın istikrarını bozmak için kullanılıyor. Bu gerçek, özellikle de Arakan eyaletindeki hidrokarbon rezervlerinin varlığıyla öne çıkıyor. Mosyakov, “Myanmar'ı uzun yıllar yönetmiş general Than Shwe'nin adını taşıyan devasa bir gaz alanı var. Ayrıca, Arakan'ın kıyı kesiminde kesin olarak hidrokarbon var diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

2004'te Arakan'da keşfedilen büyük enerji rezervleri Çin'in dikkatini çekti. Çin, 2013 yılına kadar yaptığı çalışmalarla petrol ve doğal gaz boru hatlarını tamamladı, böylece Myanmar'ın Kyaukphyu limanını Çin'in Yünnan eyaletindeki Kunming şehrine bağladı. Petrol boru hatları, Pekin'in, Ortadoğu ve Afrika ham petrolünü Malakka Boğazı'na uğramadan aktarmasını sağlarken, doğal gaz hatları ise Myanmar'ın hidrokarbonlarını Çin'e ulaştırma görevini üstleniyor.

ÇİN YAKIN ZAMANDA İKİ ATEŞ ARASINDA KALABİLİR

Rusya'daki Peoples' Friendship Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Dimitri Egorçenkovda, bu krizin bir tesadüf olmadığı görüşünde. Egorçenkov'a göre, her ne kadar Rohingya krizinde birtakım iç sebepler olsa da, başta ABD olmak üzere, bazı dış aktörler olayları kışkırtıyor olabilir. Myanmar'ın istikrarsızlaştırılması Çin'in enerji planlarını etkileyebilir ve Pekin yönetimini zora sokabilir. ABD ve Kuzey Kore arasında süren kriz göz önünde bulundurulursa, Çin yakın zamanda iki ateş arasında kalabilir.

MYANMAR'DA SOROS'UN ROLÜ NE?

Bu sırada, George Soros'un finanse ettiği organizasyonlar arasında yer alan ve 2013'ten beri Myanmar'da faaliyet gösteren Birmanya Çalışma Kolu, uluslararası camiaya azınlık Rohingya Müslümanlarına soykırımı durdurması yönünde çağrıda bulunuyor. Ancak Soros'un Myanmar'ın iç işlerine müdahalesi ülkenin tarihinde sık sık görülmüş bir durum. George Soros, 2003'te “ABD'nin diğer ülkelerle iş birliği ile Myanmar'da politik, ekonomik ve sosyal dönüşümü sağlama” amacıyla bir ABD Çalışma Kolu grubuna katıldı. Dış İlişkiler Konseyi'nin 2003 yılındaki “Burma: Değişim Zamanı” başlıklı belgesinde grubun kuruluşu ilan edilirken, "Myanmar'da demokrasi, ABD ve uluslararası camianın yardımı olmadan sağlanamaz." ifadeleri yer alıyor.

İSTİKRARLI BÖLGEDE İÇ ÇATIŞMA ÜRETME!

Egorçenkov, RT'yle yaptığı söyleşide "George Soros bir ülkeye geldiğinde... Dini, etnik ya da sosyal çatışmalar arar, birini ya da birkaçını eylem modeli olarak seçer ve daha sonra ortalığı kızıştırır." diyerek mevcut durumu açıkladı. Öte yandan, Mosyakov'a göre bazı küresel aktörler, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerindeki hızlı ekonomik gelişmelere engel olmak için blok içinde iç çatışma yaratmaya çalışıyor. Akademisyene göre, küresel aktörler istikrarlı bölgelerde iç çatışmalar üretmeyi planlıyor. Bu yolla, iç çatışma yaratılan devletler üzerinde baskı kurma, onları kontrol etme amacı güdülüyor.

KRİZ HALEN SÜRÜYOR

Tahminlere göre, 25 Ağustos'ta başlayan Rohingya krizinde şu ana kadar 3.000'e yakın Müslüman öldürüldü. Çatışma yaklaşık bir yüzyıl önce başlamış, 2011'de büyümüş ve 2012'de doruk noktasına ulaşmıştı. Çatışmalar yüzünden birçok Müslüman aile, bölgedeki özel mülteci kamplarına sığınmaya ya da Bangladeş'e kaçmaya çalışmıştı. Ancak kriz 2016'da bir kez daha patlak verdi ve halen sürüyor.

Kaynak: Sputniknews.com

Haber Ara