Dolar

32,3844

Euro

35,0654

Altın

2.325,92

Bist

9.079,97

Sisi yönetimi Kudüs konusunda ikili oynadı! 'Filistin’e Ramallah yeter!'

Mısır istihbaratından Yüzbaşı Eşref el-Koli, ülkenin önemli sunucularını arayarak bulundukları TV'lerdeki izleyicileri Kudüs’ün kendileri için “çok da önemli olmadığı” yönünde ikna etmelerini istedi. Koli ile ilgili ses kayıtları ele geçirildiği iddia ediliyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-08 07:02:05

Sisi yönetimi Kudüs konusunda ikili oynadı! 'Filistin’e Ramallah yeter!'

TIMETURK | ÇEVİRİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına cılız tepki gösteren Müslüman ülkelerden biri olan Mısır'daki Abdülfettah es-Sisi yönetimindeki hükümetin, Trump'ın Kudüs kararını değersizleştirmeye yönelik propaganda yapma peşinde olduğu iddia edildi.

"KARAR ÇOK DA ÖNEMLİ DEĞİL"

ABD merkezli The New York Times gazetesinde David Kirkpatrick imzası ile yer alan iddiaya göre, Mısır istihbaratından Yüzbaşı Eşref el-Koli adlı bir yetkili, ülkenin en çok izlenen talk şov sunucularını arayarak, Kudüs'ün kendileri için “çok da önemli olmadığı” yönünde seyircileri ikna etmesini istedi.

KAMUOYUNU İKNA EDİN TALİMATI

Gazete tarafından ele geçirilen telefon konuşmalarında, Yüzbaşı Koli'nin, “Diğer Arap kardeşlerimiz gibi biz de kararı kamu önünde kınayacağız” dediği belirtildi. İsrail ile mücadelenin Mısır'ın ulusal problemi olmadığını söyleyen Koli'nin, sunuculara, “Kararı kınamak yerine, seyircilerin kararı kabul etmesini sağlayacak şekilde program yapın” tavsiyesinde bulunduğu kaydedildi.

"RAMALLAH İLE YETİNSİNLER"

Filistin Yönetimi'nin, halihazırda bulunduğu Ramallah'la yetinmesi gerektiğini belirten Koli'nin, “Kudüs'ün Ramallah'tan farkı ne?” şeklinde bir soruyu da konuştuğu sunuculara ilettiği ifade edildi.

Al Holi'nin ses kayıtlarında, “Bizim için tehlikeli olan intifada meselesi. İntifada Mısır'ın milli menfaatlerine hizmet etmeyecek. İslamcılar'ı, Hamas'ı canlandıracak. Hamas yeniden doğacak” dediği iddia edildi.

"KATAR'I SUÇLAYIN"

Savaşı sona erdirmek için bazı ödünler verilmesi gerektiğinden bahseden Holi, Ramallah'ın Filistin'in başkenti olacağını ve kimsenin bu sayede ölmeyeceğini dile getiriyor ve Tv programlarında Katar'ın İsrail'in işbirlikçisi olarak suçlanmasını istiyor.

DOĞRULANDI!

Tv sunucularından biri olduğu öne sürülen Azmi Megahed'in ise telefon konuşmalarının kayıtlarının gerçek olduğunu doğruladığı belirtiliyor.

Haberde uzun süredir güçlü Arap ülkeleri olan Mısır ve Suudi Arabistan'ın İsrail'in Filistinliler'e yönelik tavrını eleştirdiğini ancak bir taraftan da gizlice Filistinliler'in vatan olarak kabul ettikleri topraklarda İsrail işgalinin sürmesine göz yumdukları yorumu yapılıyor.

Fakat İran, Müslüman Kardeşler, IŞİD ve Arap Baharı gibi faktörlerin Arap liderlerini bir zaman düşman oldukları İsrail'le daha yakın işbirliği içine sürüklediği ifade ediliyor. Bunun ise kamusal alanda ayrı özelde ayrı ve karşıt tavır sergilemelerine neden olduğu aktarılıyor.

SUUDİ PRENSİ TRUMP'TAN ÖNCE ABBAS'A BASKI YAPIYORDU?

Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden açıklamalarından günler önce Suudi prensi Muhammed bin Selman'ın Filistin Başkanı Mahmud Abbas'ı Doğu Kudüs başkent olmaksızın devlet olmayı kabul etmeye zorladığını, Filistin, Arap ve Avrupalı yetkililere dayandırıyor.

Arap dünyasında basının da çarpıcı bir şekilde susturulduğu haberde dile getiriliyor. Maryland Üniversitesi'nde ve Brookings Enstitüsü'nde faaliyet gösteren bir akdemisyen Shibley Telhami ise Arap ülkelerinin kararı kabulünü “dönüşümsel” olarak açıklıyor.

KAYITLARI NYT'YE KİM ULAŞTIRDI?

Tv programcısı Megahed'in yanısıra Al-Holi'nin yer aldığı diğer üç telefon konuşmasının da Filistin'de arabuluculuğa destek olan ve Sisi karşıtı bir şahıs tarafından gazeteye verildiği ifade ediliyor. Yine habere göre kayıtların kaynağı ise tam belirlenmiş değil.

ASIL TEHLİKE YENİ BİR İNTİFADA

Telefon ses kayıtlarında yer alan diğer tv sunucularının ise muhabirin telefonuna cevap vermediği, cevap verenlerin ise bahsi geçen minvaldeki konuşmaları reddettikleri aktarılıyor. Telefon açılan kişiler arasında Yousra adında Mısır'lı bir şarkıcı da var.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara