Dolar

32,3354

Euro

35,0968

Altın

2.239,06

Bist

8.717,97

'Sırp ordusunun hizmetinde Çin ve Türk teknolojileri'

Gazeteci ve analist Slobodan Djukic, “Bayraktar TB2'nin satın alınması, şüphesiz Sırp Silahlı Kuvvetlerinin muharebe potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-05 11:07:41

'Sırp ordusunun hizmetinde Çin ve Türk teknolojileri'

Gazeteci ve analist Slobodan Djukic, “Bayraktar TB2'nin satın alınması, şüphesiz Sırp Silahlı Kuvvetlerinin muharebe potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır” dedi.

‘Balkanist.ru'da Slobodan Djukic imzasıyla yayımlanan "Pegasus' dan Bayraktarlar'a: Sırp ordusunun hizmetinde Çin ve Türk teknolojileri” başlıklı analiz haber şöyle:

İlan edilen askeri tarafsızlık politikasına rağmen, Sırbistan, Silahlı Kuvvetleri'ni baştan sona modernize etmeye başladı.

Belgrad'da ilgi uyandıran en son yeniliklerden biri, keşif yapmanın yanı sıra yer hedeflerini vurabilen insansız hava araçlarıydı.

Özellikle Türk harekat-taktik saldırı uçakları Bayraktar TB2'den bahsediyoruz. Bu cihazların Azerbaycan Ordusu tarafından Dağlık Karabağ savaşlarında aktif olarak kullanıldığını hatırlayalım.

Bu yıl eylül ayından kasım ayına kadar orada yaşanan çatışmalar sırasında, Azerbaycan Savunma Bakanlığı neredeyse her gün düşman kuvvetlerinin yok edilmesinin video görüntülerini yayınladı.

Videoda düzinelerce T-72 tankı, topçu ve roketatar, çeşitli hava savunma sistemleri, dronelar tarafından tahrip edilmiş komuta ve personel araçları gösterildi. Böylesine saf bir propaganda kampanyası, yeni silahları yakından takip eden ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu ve geliştirilmesiyle yakından ilgilenen Sırp liderliğinin dikkatini çekti.

Sırp ordusunun geçtiğimiz birkaç yılda başlayan reformu, her şeyden önce havacılığın yenilenmesinde: Belgrad, çok amaçlı MiG-29 savaşçılarının yanı sıra Mi-35M ve Mi-17V5 saldırı ve askeri nakliye helikopterlerini satın alıp modernize ediyor. Buna ek olarak, Sırp Silahlı Kuvvetlerinin önceliği, hareket kabiliyetlerini artırma ve teknik teçhizatı iyileştirme amaçlı özel kuvvetlerin yeniden yapılandırılmasıdır.

Son zamanlarda temel önceliklerden biri, hafif keşif dronelarının ve birinci nesil yer tabanlı savaş robotu platformlarının kademeli olarak tanıtılması olmuştur.

Sırp Silahlı Kuvvetlerinde Çin teknolojisi 2020'nin ortalarında, Bataynitsa'daki "Albay-pilot Milenko Pavlovich" askeri havaalanında, altı Çinli saldırı keşif uçağı CH-92A'nın yeteneklerinin bir gösterisi yapıldı. Bu cihazların satın alınması, Sırbistan'ı 250 km'den fazla menzile sahip saldırı-keşif İHA'larını benimseyen Balkan bölgesinde ilk ülke yaptı. Bunlara ek olarak, havaalanı ayrıca diğer şeylerin yanı sıra hareketli nesneleri (örneğin zırhlı araçlar) yok etmek için kullanılan FT-8C küçük boyutlu, yüksek hassasiyetli, lazer güdümlü havadan yere füzeleri de gösterdi. Vuruş, gövdenin en savunmasız kısmı olan kulesine düşerse, güçleri modern bir tankı yok etmek için yeterli olacaktır. 

Aynı zamanda, yeni Çin insansız hava araçları, özellikle Sırp kundağı motorlu obüsler NORA B-52 (MGS-25 "Alexander"), çoklu fırlatma roket sistemleri "Morava" ve operasyonel-taktik füze ile işbirliği içinde entegre bir keşif ve topçu ateşi yönlendirme sisteminin temel bileşeni olabilir.

Son zamanlarda, CH-92A İHA ilk olarak Peshter'de hava ve kara kuvvetlerinin katıldığı askeri bir tatbikatta gösterildi. Ve Ekim sonunda, Nikintsy eğitim sahasında, ilk canlı ateşler FT-8C füzeleri kullanılarak yapıldı. Bundan sonra, Çin askeri araçları resmen Sırp Silahlı Kuvvetleri tarafından kabul edildi. 

Bu arada, Belgrad ile Pekin arasındaki işbirliğinin en önemli unsuru, teknik özellikleri bakımından en modern keşif ve insansız hava araçlarına çarpan Sırp Pegaz drone'yu iyileştirmek için kullanılacak Çin teknolojilerinin transferine ilişkin anlaşma oldu.

Sırp Silahlı Kuvvetlerinin 2021 yılı sonuna kadar, Sırp ordusundaki toplam insansız hava aracı sayısını 18'e yükselecek. Bu planların uygulanması, gelecekte ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin potansiyelini önemli ölçüde artırabilecek olan bu askeri teçhizatla Sırp ordusunun muazzam bir şekilde donatılması için geniş fırsatlar açacaktır.

Eylül ayı ortasında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç gazetecilere verdiği demeçte, Belgrad'ın Ankara ile Bayraktar TB2 uçağı satın almak için pazarlık yaptığını söyledi. Uzun uçuş süreli bu operasyonel-taktik orta irtifa dronun geliştirilmesi, Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen Baykar tarafından gerçekleştiriliyor. Makinelerin başlangıçta, PKK'lı grupların bulunduğu ülkenin güney ve güneydoğusundaki geniş ve karmaşık dağlık alanlarda gözlem yapmak için kullanılması planlanmıştı.

Bayraktar TB1 baz alınarak oluşturulan Bayraktar TB2'nin ilk uçuşu Nisan 2014'te gerçekleşti, cihaz bir yıl sonra kabul edildi. Haziran ve Ağustos 2014'te bu drone, taktik orta irtifa İHA sınıfında en uzun uçuş için dünya rekorunu kırdı: 8 km yükseklikte 24 saat 34 dakika kaldı. Böylelikle havada asılı duran birkaç havadan karaya füzesi bulunan bu araçlar, 10 saatten fazla havada kalabiliyor.  Bu İHA'nın uzunluğu 6,5 m, kanat açıklığı 12 m olan Bayraktar TB2, 100 beygir gücünde itme tipi pervaneli Rotax 912 içten yanmalı motorla donatılmıştır; taşıma kapasitesi 150 kg, servis tavanı 8200 metredir. Komuta merkezi, Çin CH-92A'nınkinden yüz km daha az olan 150 km mesafedeki üç denizaltı grubunu kontrol edebilir.

Bu arada, Türk "Bayraktarları", üç kat daha uzun otonom uçuşta bulunabilmeleri ve taşıma kapasitelerinin daha yüksek olması nedeniyle "Çinliler" ile olumlu bir şekilde kıyaslanıyor. Gerekirse, bu İHA, yerden kontrol olmaksızın tamamen otonom bir modda çalışabilir. Olağanüstü teknik özellikler ve tasarım özellikleri, bu cihazların daha fazla modernizasyonu için geniş fırsatlar sunar. Ancak bu drone'nun temel bileşenleri ağırlıklı olarak yurtdışında üretiliyor.

Nitekim Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ordusunun Bayraktar'ı kullanması, bazı ülkeleri malların Türkiye'ye satışını askıya almaya zorladı. Uzun vadede bu nüans, drone'ların modernizasyonu ile Ankara için bir takım sorunlar oluşturacaktır.

Bununla birlikte, Türkler kendileri için alternatif seçenekler bulabilirler: örneğin, Ukrayna'da motor ve Çin'den veya yerli şirketlerden optoelektronik ekipman satın almak. Tek soru, bu tür kararların Bayraktar'ın sınıfının en iyisi olarak kalmasına izin verip vermeyeceğidir. Ankara'nın böylesine önemli bir rekabet avantajını kaybetmek istemeyeceği ve uluslararası pazarda kazandığı itibarı korumak için her türlü çabayı göstereceği açıktır.  

Bayraktar TB2'nin satın alınması, şüphesiz Sırp Silahlı Kuvvetlerinin muharebe potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır. Bununla birlikte, bu tür karmaşık sistemlerin elde edilmesi, bunların bakımı, uygulanması ve taktiksel operasyonları için ek maliyetler anlamına gelir. Aynı zamanda, askeri kalkınma alanındaki Belgrad ve Pekin'in ortak projeleri, özellikle üçüncü ülkelere satışı amaçlanan droneların üretimi söz konusu olduğunda Ankara için büyük ilgi uyandırabilir. Pekala, Sırbistan her halükarda son nesil kanıtlanmış askeri teçhizatı satın almakla son derece ilgileniyor.

Belgrad, askerleri yüksek hassasiyetli uzaktan kumandalı silahların nasıl çalıştırılacağı konusunda eğitme ihtiyacını anlıyor ve bu da nihayetinde herhangi bir silahlı çatışmada lider bir rol oynayacak.

Genel olarak, robotik askeri teçhizatın tanıtımı ve kullanımı hakkında konuşursak, Sırbistan'ın bu konuda modern orduları donatma standartlarının gerisinde kalmadığını kabul etmek gerekir.

Zamana ayak uydurmak için Belgrad'ın hem askeri-endüstriyel kompleksine hem de insan kaynaklarının geliştirilmesine sürekli yatırım yapması gerekeceği açıktır, bu da ülkede bir dizi bilimsel ve teknik merkezin açılmasını gerektirmektedir. 

Önümüzdeki 10-20 yıl içinde, çeşitli keşif ve saldırı droneları (hafif, orta ve ağır) ve kamikaze dronelarına olan talebin sadece artacağı aşikardır. İnşaat mühendisliği, sanayi, tarım, meteoroloji, yangın ve kurtarma ve arama operasyonlarında giderek daha fazla kullanılacaklar. Kaliteli ve rekabetçi drone üreten ülkeler, onları satarak yılda on milyarlarca dolar kazanabilecekler. Bu nedenle, Sırbistan'ın bugün bu bölgenin kalkınmasına yatırdığı her dinar, birçok kez karşılığını alacaktır.

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Kaynak: balkanist.ru/



Haber Ara