Dolar

32,2626

Euro

34,8057

Altın

2.456,29

Bist

10.294,51

Sırbistan'da gazetecilerden protesto eylemi

Sırbistan Güvenlik Bakanı Bratislav Gasic'in, kadın gazeteciye yönelik sözleri nedeniyle görevden alınmasını isteyen basın mensupları, çok sayıda şehirde eylem yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-12 09:38:53

Sırbistan'da gazetecilerden protesto eylemi

Sputnik'te yer alan habere göre: Başkent Belgrad'daki protestoda hükümet binası önünde toplanan gazeteciler, ‘Beni takip et' ve ‘Gazeteciler diz çökmez' yazılı dövizler taşıdı.

Basın mensubu Antonela Riha, burada yaptığı konuşmada, cinsiyet ayrımına maruz kalmadan işlerini yapmak ve tarafsız şekilde kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini söyledi.

Ülke genelindeki eylemlerin birincil sebebinin, kadın gazeteci Zlatija Labovic'e yönelik rencide edici ifadeleri nedeniyle Güvenlik Bakanı Gasic'in görevden alınması olduğunu belirten Riha, ‘ilk adım'  olarak nitelendirdikleri protestolarla gazeteciliğin toplumdaki yeri ve devlet yetkililerin kadınlara yönelik tavrı konusunda mücadelenin süreceğini göstermek istediklerini anlattı.

Riha, Başbakan Aleksandar Vucic'ten en kısa zamanda ve herhangi bir bahane bulmadan Gasic'in görevden alınması teklifini meclise götürmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Gasic'in görevden alınması için Belgrad'ın yanı sıra Novi Sad, Nis, Novi Pazar, Kragujevac, Subotica, Cacak, Bor, Mladenovac, Lazarevac, Kikindi, Pancevo ve Kraljevo şehirlerinde de protestoları düzenlendi.

GASİC: KOLAY DİZ ÇÖKEN GAZETECİLERİ SEVERİM

Güvenlik Bakanı Bratislav Gasic, geçen aralık ayında Trstenik'teki bir program sonrası gazetecilere açıklama yapmak üzereyken Zlatija Labovic isimli bir kadın gazeteci kameraların kadrajına girmemek için bakanın önünde diz çökerek mikrofon uzatmıştı. Bu hareket üzerine Gasic, "Kolaylıkla diz çöken gazetecileri severim" ifadesini kullanmıştı.

Sırbistan kamuoyunda tepkiye neden olan açıklamanın ardından Başbakan Aleksandır Vuçiç, Gasic'in görevden alınacağını açıklasa da aradan geçen bir aya rağmen bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı.

 

Haber Ara