Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Selvi, Davutoğlu-Bahçeli görüşmesini yazdı

Abdülkadir Selvi, Başbakan Davutoğlu ile Devlet Bahçeli görüşmesinin perde arkasını yazdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-05 07:15:57

Selvi, Davutoğlu-Bahçeli görüşmesini yazdı

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinin perde arkası" başlıklı yazısında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli görüşmesinde neler olup bittiğini yazdı. İki liderin görüşmesinden, Başkanlık Sistemi dışında önemli uzlaşmalar çıktı, ifadesini kullanan Selvi, "Eğer liderlerin iradesi devam ederse, İç tüzük değişikliği gerçekleşebilir. Böylece günlerce süren kavgalı ve gergin oturumlar yerine hızlı karar alınan görüşmeler yapılabilir. İki liderin görüşmesinde Avrupa Birliği açısından önemli bir adım atıldı. Bahçeli, AB ile ilgili düzenlemelere destek verecekleri söyledi. MHP, koalisyon ortağı olduğu dönemde de AB'ye uyum yasalarını desteklemişti" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Başbakan Ahmet Davutoğlu gelmeden önce Meclis'te Bahçeli'nin makam odasının önündeydik.

Başbakan henüz gelmemişti. Ama kapının önü kameralarla doluydu. Görüşmeye basının ilgisi yoğundu.

Bu arada Bahçeli'nin makam odasının kapısı aralandığı anda herkes, içeride kamera var mı yok mu diye merakla bakıyordu.

Kamera, neredeyse görüşmeden önemli olacaktı.

Başbakan birkaç dakika gecikmeyle geldi, hızlı bir şekilde Devlet Bahçeli'nin makamına yöneldi. MHP lideri Başbakanı kapıda karşıladı.

Bahçeli görüşme öncesinde biraz soğuktu ama sıcak bir görüşme yapıldı.

Geçen hafta Başbakan, Kılıçdaroğlu ile görüştü. İki lider 4 üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Dün de Davutoğlu ile Bahçeli aynı 4 madde üzerinde anlaşmaya vardılar.

1-Yeni Anayasa

2-TBMM İç tüzüğü

3-AB'ye uyum yasaları.

4-12 Eylül hukukunun ayıklanması

AK Parti, CHP ve MHP'nin anlaşmaya varmaları yeni Anayasa'nın hem siyasi hem sosyal tabanın çok güçlü olacağı anlamına geliyor.
Üç partinin oy oranı yüzde 87'ye tekabül ediyor. HDP'yi Kürtlerin tek temsilcisi olarak kabul edemeyiz. Ancak yeni Anayasa yapılacaksa bir formül bulunup, Kürtler bu uzlaşmanın içinde yer almalı.

Başbakan, muhalefet liderleriyle uzlaşma sağladıktan sonra bugün Meclis Başkanı İsmail Kahraman'la bir araya gelecek. Ardından Meclis Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonunu toplamak üzere 4 partiye çağrı yapacak. Böylece HDP yeni Anayasa'nın yazılması sürecine dahil edilmiş olacak.

Anayasa Uzlaşma komisyonun çalışmalarında ise geçen döneme göre bazı düzenlemeler yapılması bekleniyor.

Geçen dönem yapılan çalışmalarda uzlaşma komisyonunun iki zaaf noktası ortaya çıktı.

1-Komisyon çalışmaların ucu açıktı. Bu kez komisyon ucu açık olarak çalışamayacak. Başbakan Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinde süre konusunda bir öneride bulundu. Başbakan'ın teklifine göre komisyon 6 ay içerisinde yeni Anayasa yazma sürecini tamamlamalı.

2- Uzlaşma Komisyonunda üzerinde uzlaşmaya varılamayanlar kırmızı, uzlaşmaya varılan maddeler ise yeşil renkle boyanıyordu. Uzlaşma Komisyonunun karar alma mekanizmalarında, Meclis iradesinin üstünde bir nokta var. O da Uzlaşma Komisyonunda anlaşmaya varılan maddeler Komisyonda ve Genel Kurul'da değişemeyecek. Bu şekliyle komisyonun iradesi, Meclis iradesinin üstünde bir görüntü oluştu.

Bu kez uzlaşma komisyonu oluşturulurken, yeni bir çalışma mekanizması kurulması gündemde. Görüş birliğine varılan maddelerin Anayasa Komisyonunda ve Genel Kurul'da değiştirilmeyeceği hükmünün değişmesi söz konusu olabilir.

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesine dönecek olursak. İki liderin görüşmesinden, Başkanlık Sistemi dışında önemli uzlaşmalar çıktı.

Bahçeli, Yeni Anayasa'ya olduğu gibi Meclis İç Tüzüğü hakkında komisyon kurulmasına da destek verdi. Cemil Çiçek'in Meclis Başkanı olduğu dönemde partiler 6 madde dışında anlaşmaya varmıştı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara