Yemeklerden sonra bunu yapmak diyabet riskinizi sıfırlıyor
Son zamanlarda birçok kişiyi etkileyen diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar hayatı ciddi oranda tehdit ediyor. Bu kadar bireyin etkilendiği rahatsızlıklar üzerine ise bilim insanları birçok yeni araştırmalar yapıyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışmadaki bulgular ise yemeklerden sonra yapılacak kısa süreli aktivitelerin bir kalp hastalıklarını ve tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıkları engelleyebildiğini gösteriyor… (Sabah)
3 Yıl Önce Güncellendi
2022-08-10 16:35:23
YEMEKLERDEN SONRA KISA BİR YÜRÜYÜŞ
Limerick Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yemek yedikten sonra oturmanın, ayakta durmanın ve yürümenin etkisini karşılaştıran yedi farklı araştırmanın sonucunu analiz etti. Araştırmacılar yemeklerden sonra ayakta durmanın oturmaktan daha iyi olduğunu ancak en büyük yararı sağlamak adına kısa bir yürüyüşün en iyi aktivite olduğunu buldu. Yemeklerden sonra düzenli olarak hafif yoğunlukta yürüyüş yapan kişilerin kan şekeri ve insülin seviyeleri, oturanlara göre çok daha düşüktü.
2/5
Aynı şekilde Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede yemeklerden sonra kısa süre ayakta kalmanın kan şekerinde iyileşmeye yol açtığını ancak insülinde bir fark yaratmadığını gösterdi. Çalışmalardan beşinde katılımcıların arasında diyabet öncesi veya Tip 2 diyabet yokken, diğer iki çalışmada diyabetli veya diyabetsiz bir insan karışımı bulunuyordu.
3/5
Tüm araştırmalarda yemekten sonra birkaç dakika bile yürümenin, katılımcılarda kan şekeri seviyelerinin hızlı bir şekilde dalgalanması yerine daha kademeli olarak yükselmesine ve düşmesine neden olduğunu gösterdi. Araştırmanın baş yazarı olan Aidan Buffey, araştırmaların sonucunun Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık kuruluşlarının fiziksel olarak daha fazla hareket etme tavsiyeleriyle uyumlu olduğunu söyledi.
4/5
Her yemekten sonra tekrar tekrar yükselen kan şekeri seviyelerinin ve bunları kontrol etmek için üretilen insülinin Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler problemlerin gelişmesine yol açabileceğini de belirten Buffey, ayakta durmanın ve yürümenin kasların kasılmasına neden olduğundan bahsetti. Bu durumda kasların glikoz kullanmaya teşvik edilir ve kan dolaşımındaki şekerin düşmesine yardımcı olur. Buffey, "Glikoz zirvesinden önce, ideal olarak (yemekten 60 ila 90 dakika sonra) fiziksel aktivite yapabilirseniz, o zaman glikoz artışı yaşamamanın avantajına sahip olacaksınız." dedi.
5/5
SON VİDEO HABER
Haber Ara