Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacıların elde ettiği sonuçlara göre, dünyada bir ilk olarak Londra'daki Parliament Hill Lido'daki kış yüzücülerinin kanında bir "soğuk şok" proteini bulundu.
Söz konusu proteinin demansın(bunama) başlangıcını yavaşlattığı ve hatta farelerde yol açtığı hasarın bir kısmını onardığı ortaya çıktı.
Cambridge Üniversitesi'ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü Merkezi yöneticisi Prof. Giovanna Mallucci, söz konusu keşfin araştırmacıları demansı uzak tutmaya yardımcı olabilecek yeni ilaç tedavilerine yönlendirebileceğini söylüyor.
Araştırma -umut verici olsa da- erken bir aşamada sayılıyor ancak tüm memelilerin sahip olduğu, soğuğa maruz kalmanın neden olduğu kış uykusu yeteneğine odaklanılıyor.
Birleşik Krallık'ta demans hastası bir milyondan fazla insan var ve toplam sayının 2050'ye kadar iki katına çıkması bekleniyor.
Mevcut seçenekler yalnızca sınırlı etkiye sahip olduğundan, araştırmacılar durumu tedavi etmek için yeni yollar arıyorlar.
Ayılar ve kirpiler
Doktorlar on yıllardır insanları soğutmanın -bazı durumlarda- beyinlerini koruyabileceğini biliyorlar.
Kafa travması olan kişiler ve kalp ameliyatına ihtiyaç duyanlar ameliyat sırasında bebeklerde olduğu gibi genellikle soğutulur.
Tam anlaşılamayan şey ise, soğuğun neden bu koruyucu etkiye sahip olduğu…
Soğuğun demansla olan bağlantısı, beyin hücreleri arasındaki bağlantılarda sinapsların yok edilmesi ve yeniden üretilmesinde yatıyor.
Alzheimer ve diğer nöro-dejeneratif hastalıkların erken evrelerinde bu beyin bağlantıları kaybolur.
Bu durum, bunama ile ilişkili semptomların -hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve ruh hali değişiklikleri dahil- ve zamanla tüm beyin hücrelerinin ölümüne yol açar.
Prof Mallucci'nin ilgisini çeken şey ise, ayılar, kirpi ve yarasalar gibi hayvanları kış uykusu için yatağa yatırırken beyin bağlantılarının kaybolmasıydı.
Sinapsların yaklaşık % 20-30'u, vücutları kış soğuğunda koruduğu için imha edilir.
Ancak baharda uyandıklarında, sözkonusu bağlantılar mucizevi bir şekilde yeniden yapılandırılır.
BBC News