Zamanla belirtilerini gösteren ve ilerleyen bir hastalık olan parkinsonun en son aşamasında hasta günlük hareket kabiliyetlerini yitirir. Tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmeyen bu hastalığın genlerdeki mutasyon bozulmalarından kaynaklanıyor olabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda vücudun bazı zararlı toksinlere maruz kalması da bu hastalığı tetikleyen neden arasındadır.
PARKİNSON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
- Vücudun bazı bölgelerinde yaşanan istemsizce titremeler bu hastalığın belirgin belirtilerindendir. Kaslardaki sinirlerin seyrek hareketlenmelerine bağlı beynin kontrol yetisi kaybolur.
- Kaslardaki sinir sinyalleri kayboldukça hastanın vücut hareketleri yavaşlar.
- Yazı yazmanın değişmesi ve harflerin karışık halde yazılması da nedenler arasındadır. Ancak bu başka hastalık belirtisi de olabilir.
- Yüz kaslarını hareket ettirmede zorlanmaya bağlı konuşma bozukluğu gelişir. Tereddüt ederek konuşmanın yanı sıra jest ve mimiklerde donukluk yaşanması.
- Vücudun genel duruşunun bozulması ve bunun giderek ciddileşmesi de belirtilerden biridir.
- Duygu durumunu yansıtmada, ağlama ve gülme yetilerinde azalmanın yanı sıra bağırsak hareketleri de yavaşlar.
- İdrara çıkamama ya da idrar tutmada zorlanma.
PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmeyen bu hastalığın kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Uzmanlar genellikle hastaya parkinson belirtilerini azaltmaya yönelik bir tedavi uygular.