Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Panik atak

Panik atak, aniden başlayan herhangi bir sebep olmadan da şiddetli fiziksel belirtiler gösterebilen korku durumudur.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-30 10:50:18

Panik atak

KübraBir kaygı bozukluğudur ve panik atak yaşayan kişi sıkıntı ve huzursuzluğunu kontrol edemez hale gelmiştir. Panik atak anında kişi kalp krizi geçirdiğini yada öleceğini düşünebilir.

Panik Atak Nasıl Gelişir ?

Panik atak genetik faktörlerin etkisiyle veya yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabilir. Birçok farklı neden panik ataklara neden olabilir. Genetik faktörler direkt olarak etkilemese de stres, duygusal zayıflık ya da aksiyetegibi durumlar genetik faktörlerden dolayı yaşanabilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık panik ataklar ortaya çıkmaktadır.

Yaşanan büyük travmalar da panik atağa neden olabilir. Kişi bu olayı kimseyle paylaşamamış ve kendi içinde yaşamış olabilir. Travma anında yaşanılan korku, endişe gibi durumları atlatamayarak sürekli travma anını hatırlar. Tekrar yaşanabilme korkusu ile panik ataklar geçirebilir. Özellikle uzun süren ağır stresli olaylar ( ayrılık, boşanma, ölüm) kişide ruhsal yorgunluğa bir süre sonra da panik atağın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Beyinde bulunan GABA, seratonin, noradrenalin gibi hormonlardaki düzensizlikler de panik atağa neden olabilir. Kullanılan psikiyatrik ilaçlar bu düzensizlikleri ortan kaldırır. Ancak bu ilaçlara ilk başlandığında yada aniden kesilmesi durumunda panik atak tetiklenebilir. Bu nedenle ilaç kullanımı psikiyatr tarafından kontrol altında olmalıdır.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve birçok hastalığı taklit edebilir. Bu nedenle ileri tektikler ( tiroid testleri, EKG, kan sayımı, solum testi gibi ) mutlaka yapılmalıdır. Bu belirtiler teşhis koymak için yeterli değildir. En çok rastlanan belirtiler şöyledir;

Nefes darlığı veya nefes almakta güçlük, çarpıntı, göğüs ağrısı, terleme, mide bulantısı, karın ağrısı, bayılma hissi, ölüm korkusu, çıldıracak gibi hissetme başlıca panik atak belirtileridir.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavi edilebilir bir durumdur. Ancak zaman içerisinde tekrar yaşanabilir. İlaç tedavisinin yanında psikoterapi, hipnoz, nefes egzersizleri de iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Siz de panik ataklar yaşıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Tedavi sürecinde yeteri kadar uyumanız, ilaçlarınızı düzenli kullanmanız, terapilerinizi aksatmamanız, alkol, sigara aşırı kafeinden uzak durmanız ve düzenli spor yapmanız panik ataktan daha kolay kurtulmanızı sağlayacaktır.

Haber Ara