Dolar

34,8679

Euro

36,6408

Altın

3.020,44

Bist

10.054,69

Neden kaşınırız?

Vücutta kaşıntı, deride bulunan sinir uçlarının uyarılması ile meydana gelir. Sinir uçlarının uyarılması ile kişide deriyi kaşıma hissi oluşur.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 01:40:40

Neden kaşınırız?

Vücutta kaşıntı problemi tıp dilindeki adı ile “pruritus”, deride bulunan sinir uçlarının uyarılması ile meydana gelir. Bu sinir uçlarının uyarılması ile kişide deriyi kaşıma hissi oluşur.

Kaşıntının oluşmasına birden fazla etken neden olabilmektedir. Çeşitli hastalıklar sebebi ile kaşıntı olacağı gibi, böcek ısırması gibi nedenler ile de vücutta kaşıntı oluşabilmektedir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar sebebi ile de vücutta kaşıntı veya kızarıklıklar görülebilmektedir.

KRONİKLEŞEBİLİR

saglikbilgileri.net'in haberine göre; vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan kaşıntılar, kronikleşebilmektedir. Kronikleşen kaşıntılar sinir bozucu olabilmektedir. Özellikle egzama rahatsızlığı bulunan kişilerde kaşıntı problemi oldukça sinir bozucu bir seviyeye ulaşabilmektedir. Vücutta kaşıntı ve kızarıklığa sebep olan rahatsızlıklar arasında; alerjik reaksiyonlar, mantar hastalıkları, böcek ısırıkları, bağırsak parazitleri, deri hastalıkları veya bağışıklık sisteminde meydana gelen olumsuz etkiler vardır. Kronikleşen kaşıntıların tedavisi için mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Kaşıntılarınıza evde çözüm bulabileceğiniz yöntemler ise şöyle sıralanabilir: Soğuk su ile kaşınan bölgeye kompres uygulamak, cildi nemlendirmek, alerjinizin olduğu parfüm, giysi ve yiyeceklerden uzak durmak veya kaşıntı kremleri kullanmak...

Vücudun belli başlı bölgelerinde oluşan kaşıntılarınızı engellemek için birden fazla çözüm yolunuz bulunmaktadır. Bu kaşıntıların oluşma sebebini bilmek ve buna uygun davranmak kaşıntılarınız konusunda daha bilinçli olmanızı sağlayacaktır. Öncelikle deride kaşınan bölgenin fazla kaşınmaması, tırnaklar ile kaşınmaması veya sivri bir cisim ile kaşınmaması gereklidir. Bu tarz kaşımaların sonucunda deri üzerinde tahribat oluşabilmektedir. Derinin fazla kaşınması deriyi kızartabilmekte, yara oluşturabilmekte ve derinin kabarmasına yol açabilmektedir.

KAŞINTININ NEDENLERİ

1-Alerjik Reaksiyonlar

Vücutta kaşıntıya sebep olan rahatsızlıkların başında alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Alerjik reaksiyonlar, derinin alerjiye sebep olabilecek hava veya ortam ile temas etmesi halinde oluşmaktadır. Örneğin toza alerjiniz var ise ve tozlu bir ortamda bulunursanız, derinizde kaşıntılar meydana gelebilecektir. Nikel olan takılar, çeşitli sabun ve şampuanlar, pamuklu olmayan giysiler, dikenli bitkiler ve çeşitli kozmetik ürünler alerjik kaşıntılara sebep olabilmektedir. Kozmetik ürünleri ve sabunları almadan önce ürünü derinizin ufak bir bölgesinde denemeniz, ileride yaşayacağınız kaşıntıya sebep olmaması adına alabileceğiniz önlemlerden biri olmaktadır. Giysi tercihi yaparken mutlaka pamuklu kumaşlar tercih etmeniz yine alacağınız önlemlerden biridir. Yünlü kumaşlar alerjik reaksiyon gösterilmesine ortam hazırlamaktadır.

2-Cilt ve Deri Hastalıkları

Cilt ve deri hastalıkları vücutta kaşıntıya en çok sebep olan rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Egzama, mantar ve deri dökülmesi gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilmektedir. Cilt ve deri hastalığına bağlı olarak oluşan kaşıntılarda, vücudun belirli bir bölgesinde kaşıntı meydana gelmektedir. Bu bölgenin kaşınmaması ve varsa ilaç kullanımı yapılması en etkili çözüm yoludur. Eğer egzama veya mantar gibi kaşıntıya sebep olan bir rahatsızlığınız var ise mutlaka soğuk su ile kaşıntı oluşan bölgeye kompres yapmanız gereklidir. Soğuk su ile kaşınan bölgeye kompres yapmak kaşıntınızı azaltacaktır.

3-Kuru Cilt

Vücutta oluşan kaşıntılar bazen rahatsızlık sebebi ile de olmamaktadır. Örneğin kuru bir cilde sahip olmak kaşıntı yapabilmektedir. Cildiniz kuru ise cildinizi nemlendirecek bakım ürünleri kullanmanız, kaşıntılarınızı ortadan kaldıracaktır. Kuru cilde sahip olan kişilerde sıklıkla görülen kaşıntılara karşı cildi nemli tutmak, pamuklu giysiler giymek ve bebek yağı gibi cilt ürünlerini kullanmak kaşıntıları azaltacaktır.

4-İsilik ve Kurdeşen

Alerjik reaksiyonlara karşı vücudun üretmiş olduğu histamin kimyasal etken maddesi, fazla üretildiği zaman deri üzerinde kurdeşen oluşabilmektedir. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak da bilinen bu rahatsızlıkta, deri üzerinde gözle görülebilecek kadar kabarcıklar oluşmaktadır. Bu kabarcıklar beyaz veya kırmızı renkte olabilmektedir. Kabarcıkların patlatılmaması veya kurdeşen oluşan bölgenin kaşınmaması gereklidir. Bu bölgenin iyileşme süreci 4 ile 6 hafta arasında olmaktadır. Deri üzerinde kurdeşen meydana geldiğinde alkolden uzak durulmalıdır.

İsilik de tıpkı kurdeşen gibi deri üzerinde oluşan kabarcıklar ile meydana gelmektedir. Özellikle yaz mevsimlerinde meydana gelen isilik, ter atmaya yarayan gözeneklerin kapanması ve bu kapanan gözenekler sonucunda kabarcıkların oluşması ile meydana gelmektedir. İsilik oluştuğunda mutlaka doktora gidilmelidir.

5-Hamilelik ve Menopoz

Bayanların hormon dengesini bozan, hormonların fazla veya az salgılanmasına sebep olan iki dönem bulunmaktadır. Bu dönemler hamilelik ve menopoz dönemleridir. Bu iki dönemde de hormon dengesinin bozulması ile ciltte kaşıntılar olabilmektedir. Hormonların fazla veya az salgılanması sebebi ile oluşan bu kaşıntılara, Omega-3 yağ asitlerini içeren gıda tüketiminin azaltılması, bol bol su içilmesi, stresten uzak durulması alınabilecek önlemler arasındadır. Ayrıca bazı kadınlar hamilelik dönemlerinde özellikle karın, göğüs ve kollarında kaşıntı problemi yaşarlar. Hamilelik döneminde yaşanan bu tip kaşıntılar genelde doğumdan sonra biter.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Çok şiddetli kaşıntılarınız varsa,

Uzun süren, günlerce geçmeyen, kendini sürekli tekrar eden kaşıntılarınız varsa,

Kaşıntıyla birlikte nefes alıp vermede zorlanma veya ciltte iltihaplanma gibi başka belirtiler de gözlemleniyorsa,

Sebebi anlaşılamayan bir şekilde tüm vücudunuz kaşınıyorsa doktora gidebilirsiniz.

Haber Ara