O zaman dikkat !
Bu hastalık sürekli yalan söyleyen kişilerde görülmektedir.
Mitomani, kısaca yalan söyleme hastalığıdır. Herkes zaman zaman yalan söyleyebilir. Kötü düşüncelerele olmayan tamamen durumu düzeltmek amacıyla, günlük hayatta hepimiz yalan söyleriz. Beyaz yalan olarak tabir edilen bu yalanlara bizi kimi zaman içinde bulunduğumuz şartlar teşvik eder. Biz bu söylenen yalana yada söyleyene değil, kişiyi yalan söylemeye iten nedenlere bakarız.
Çocukluğumuzdan itibaren yalan söylemenin hem inanç hemde ahlaki olarak ne kadar yanlış olduğu öğretilse de kişi, kötü ve aldatıcı olmayan yalanlar (bahaneler) söyleyerek çıkarlarını korur ya da insan ilişkilerini devam ettirebilir. Ancak bu durum sürekli, her konuda ve hayatın her alanında yaşanamaya başlamış ise, söyelenen yalanlara kişinin kendisinin de inanması durumu yaşanıyorsa, yalan söyleyerek kendisini olduğundan farklı biri gibi gösteriyorsa, çevresindeki kişiler “yok artık bu kadar da olmaz ki” diye tepkiler veriyorsa ve kişinin başı söylediği yalanlar nedeniyle sürekli derde giriyorsa,bu durumda o kişi içinsıkı bir yalancı , mitomani (yalan söyleme) hastalığı vardır diyebiliriz.
Mitomani bir dürtü kontrol bozukluğudur ve kişi kendini yalan söylemekten alıkoyamaz. Mitomani psikiyatrik hastalıklar arasında ayrı bir tanı değildir. Ancak bazı hastalıkların bulguları arasındadır.
Dürtü kontrol problemleri Dikkat eksikliği Bipolar bozukluk Madde veya alkol bağımlılığı Narsist kişilik bozukluğu Takıntı (obsesyon) hastalığıKişilik bozukluklarının birçoğu çocukluk döneminde başlar,Mitomaniise ergenlik döneminde başlayan ve nevroz ve psikoza kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Mitomani tedavisi nasıl yapılır?
Her tedavide olduğu gibi öncelikle kişinin durumunu kabul etmesi ve istekli olması tedavinin başarılı olmasında en büyük etkendir. Özellikle mitomani de kişinin terapistine yalan söylememesi gerekir ki bu onlar için zorlayıcı bir durumdur. Terapist yalanını yakalasa bile mitoman bu durumu kabul etmeyebilir, reddedebilir.
Mitomani tedavisinde ilaç tedavisi ile birlikte Bilişsel Davranışçı terapiler (BDT) de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. En önemlisi mitomanınterapistinegüven duymasıdır. Bu süreçte yakınları ve aile bireylerinin de sabırlı, şevkatli ve destekleyici olması oldukça önemlidir.