Koronavirüs salgını dünyanın her noktasında yayılarak devam ediyor. Durum böyle olunca insanlar da kendi korunma yöntemlerini bulmaya çalışıyor. DSÖ'den koroanvirüs şüphesi olan hastaların doktor tavsiyesi olmadan İbuprofen türü ilaçların kullanılmasının sakıncalı olduğu uyarısı geldi. Peki ibuprofen nedir ve hangi hastalıklar için kullanılır?
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) koronavirüs tedavisi kapsamında hastalarının doktora danışmadan kullandığı ibuprofen ilacı konusunda uyarı geldi. Peki İbuprofen nedir ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? İbuprofen ilacı kısaca artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır. Koronavirüs hastaları İbuprofen kullanabilir mi? Uzmanlardan gelen açıklamaya göre İbuprofen ilacı koroanvirüs hastalarının kullanması olumsuz sonuçlanabilir.
İbuprofen nedir?
İbuprofen, bir non steroidal antienflamatuar ilaç etken maddesidir. Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır. İbuprofen, romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit ve diğer non-romatoid (seronegatif) artropatilerin tedavisinde endikedir. STILL'S hastalığında (jüvenil romatoid artrit), eklem dışı romatizmalarda, kapsülit, bursit, tendinit, tenosinovit ve alt-sırt ağrısı gibi periartiküler şikayetlerde, fibrozit, kronik sırt ağrıları, akut disk prolapsüsü gibi bel ağrılarında ibuprofen tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. İbuprofen güçlü analjezik ve antipiretik etkisi ile genel ve özellikle enflamasyon ile birlikte ağrı ve ateşlerde endikedir. Ayrıca, sportif faaliyet sonucu meydana gelen yumuşak doku zedelenmelerinde, genel anestezide postherniorafi ağrılarında, epistom ağrılarında kullanılır. Migrenin bazı türlerinde ve bir nedene bağlı olmayan baş ağrılarında da etkilidir. Soğuk algınlığı ve nezle ile ilgili meydana gelen miyaljilerde kullanılır. Alkol alımına bağlı baş ağrılarında ibuprofen etkilidir ve bulantı oluşturmaz.
DSÖ'den koroanvirüs hastalarına İbuprofen uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Salı günü yapılan açıklamada, yeni koronavirüs SARS-CoV-2'nin neden olduğu COVID-19 hastalığında görülenlere benzeyen semptomlara sahip olan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen kullanmamasını önerildi. Fransız yetkililer ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar, yani steroid dışı iltihabi reaksiyonu önleyici ilaçların COVID-19 tedavisinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısını yapmıştı. İbuprofen dışında bu gruba giren ilaçlara bir diğer örnek ise aspirin.
İbuprofen için uyarı
Haftalık tıp dergisi The Lancet'de yer alan bir çalışma, ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların aynı zamanda yüksek tansiyon veya diyabeti olan COVID-19 hastaları için ek bir risk oluşturabileceği hipotezine yer vermişti. Çalışma enfeksiyonu kötüleştiren bir enzimin artış gösterdiği hipotezine yer veriyordu. Bunun ardından hafta sonunda Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran kamuoyunu konuyla ilgili uyarmıştı.
Bu belirtiler varsa dikkat! İşte koronavirüs belirtileri
İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade
Koronavirüs nasıl tedavi edilir?
Koronavirüs (Covid-19) tespit edilen hastalarda virüsün vücutta oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanıyor. Örnek olarak birçok hastada olduğu gibi yüksek ateş mevcut ise bu ateşi düşürmek ve semptomları ortadan kaldırmak için gerekli tedavi uygulanıyor. Ya da hastanın solunum sıkıntısı mevcutsa bu sıkıntıyı gidermeye yönelik tedavi devreye sokuluyor. Birkaç semptom bir araya geldiğinde hastanın kronik problemleri de mevcutsa covid-19 ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.