Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından düzenlenen 19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya'da başladı. Hipertansiyon, obezite, mevsimsel grip gibi hastalıkların ele alındığı kongrede konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'deki aşı oranlarıyla ilgili detayları paylaştı.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA FAZLA ANTİBİYOTİK OBEZİTEYE YOL AÇIYOR
Ünal, gripte bulunan ‘B' virüsünün artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl 4'lü influenza aşısını öngördüğünü belirterek, Türkiye'de çocuklardaki aşı oranının yüzde 98'e kadar çıktığını, yetişkinlerde ise bu oranın yüzde 7 olduğuna dikkat çekti. Ünal, tüm yetişkinleri grip aşısı olmaya davet etti. Ayrıca, çocuklarda antibiyotik kullanımına da değinerek, çocukluk çağında fazla antibiyotik tüketiminin ileride obeziteye yol açtığını söyledi. “ABD'de antibiyotik haritaları var, çok antibiyotik kullanılan bölgelerde çok şişmanların olduğu görüldü. Zaten antibiyotikleri akılcı ve rasyonel kullanmamız lazım” diyen Ünal, antibiyotiklerin yanlış kullanıldığını ifade etti.
Antibiyotiklerin önemli derecede yan etkileri olduğunu söyleyen Ünal, şunları anlattı: “Virüslerde direnç de geliştiği için kaybediyoruz. Bugüne kadar bunlarla uğraşıyorduk ancak son zamanlarda yeni kavramlar da geldi. Bunun başında mikrobiyata kavramı. Vücudumuzda birçok mikrop var, hatta vücudumuzdaki hücre sayısından 10 kat daha fazla mikropla yaşıyoruz. Çok önemli kısmı da kalın bağırsağımızda. Buna kalın bağırsak mikrobiyatası deniliyor yani milyarlarca mikrop bir organ gibi beraber hareket ediyorlar. Ve bunların bir dengesi var. Çocuklukta fazla antibyotik kullanınca bu denge bozulduğu için ileride obez olmaya yatkınlık artıyor.”
''ERİŞKİN AŞILAMAYLA İLE İLGİLİ SORUNLARIMIZ VAR''
Aşının önemine dikkat çeken Ünal, Türkiye'de yetişkin bireylerde grip aşısı oranının oldukça düşük olduğunun altını çizerek, çocuklarda ise başarının yüzde 97-98 bandında olduğunu söyledi. Ünal, şunları söyledi: “Çocuklar için başarılı bir sistemimiz var ama erişkinlerde bu başarıyı sağlayamıyoruz. Mesela girip aşısını 65 yaş üstündeki kişilere ya da 65 yaş altı olup diyabet, kronik akciğer hastalığı, astım, sol kalp yetmezliği, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği, gebelerde eksojen obezitesi olan hastalara yapmak gerekiyor. 65 yaş üstü ve diyabeti, kronik karaciğer, böbrek, sol kalp yetmezliği, astımı olan 34 milyon kişi var. Bu kişilerin her yıl grip aşısı yaptırması lazım. Halbuki bakıyorsunuz, ülkemizde kullanılan grip aşısı sayısına en yüksek olduğu yıllarda 2.2 veya 2.3 milyon, böldüğünüz zaman yüzde 7 gibi bir oran çıkıyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında mesela İngiltere'de hedef yüzde 75, yüzde 71'e ulaştı. ABD'de hedef yüzde 65, yüzde 60'a ulaştı. ABD'de tüm toplumda grip aşılanma oranı yüzde 45. Bizim yüzde 7 nerede yüzde 65 nerede. O nedenle diyorum ki Türkiye'de erişkin aşılamayla ilgili sorunlarımız var.”
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ BELİRLEDİ
Dünya Sağlık Örgütü'nün grip virüsünün artması üzerine bu yıl 4'lü İnfluenza'yı öngördüğünü belirten Ünal, tüm yetişkinleri grip aşısı olmaya davet ederek sözlerine şöyle devam etti: “İnfluenza bir viral hastalıktır. A ve B türleri vardır. Normalde 2 tane A, 1 tane de B konuluyordu içerisine. Son yıllarda B virüsünün arttığı gözlenince artık 2 A, 2 B konuluyor. 4'lü İnfluenza aşısı Türkiye'de mevcut ve eczanelerde var. 3'lü aşılar da olacak. Hangisini yapalım derseniz eğer, bulduğunuzu yapın derim.”