İki ila beş günlük yeni doğmuş bebekler başka tarafa yönelmiş bakışlardan ziyade kendilerine yönelmiş bakışları olan yüzlere odaklanmayı tercih ediyorlar. Buradan da anlaşılacağı üzere gözler, kendilerine yönelmiş bakışları yakalamak üzere özel bir yetiye sahip...
Bilimfili'nin haberine göre bilim insanları, makak maymunlarının beyinlerinde, maymun bir başka maymunun doğrudan bakışı altında kaldığında spesifik bir biçimde aktifleşen "bir grup özelleşmiş nöron" buldu. Bunun insanlarda nasıl olduğu araştırıldığında ise ortaya şu sonuç çıktı: Göz bebekleri etrafındaki geniş ve beyaz göz bölgesi (sklera) başkasının bakışlarını fark etmeyi kolaylaştırıyor. Yani bu farkındalık gözdeki beyaz kısım sayesinde oluyor.
Haberde verilen bir başka ayrıntıya göre ise insan bakışlarını saptamak oldukça kolay. Bu yüzden de insanlar birisinin kendisine bakıp bakmadığı üzerine genellikle çok kolay çözümlemelerde bulunuyor. Yine insan bakışlarındaki ufak değişimleri kafa ve beden hareketleri de karşısındaki kişiye anında baktığı yöne ilişkin bilgi verebiliyor.
HAZIRLIK YAPILIYOR
Belirsiz bazı durumlarda, insanlar sistematik olarak, diğer kişinin kendisini izlediği ihtimalini düşünmeye başlıyor. Bu durum, kişiyi ortaya çıkması muhtemel bir etkileşime dair hazırlıklı hale getiriyor.
REFLEKS
Habere göre bir başkasının baktığı yönden farklı bir yöne bakmaya başlaması da genellikle insanların dikkatini çekiyor ve kişi, direkt o tarafa yöneliyor. Bunun da bakışların ve ortaya çıkardığı anlamın insanlar açısından önemini gösteriyor ve durumun "refleksif" bir hal almış olmasına dikkat çekiliyor.
PEKİ BAKIŞLAR YA ARKADAYSA...
Peki, görüş açısı dışında bulunan, örneğin arkadaki birisi tarafından izlendiğiniz hissine kapılma durumu nasıl gelişiyor? Bunu “hissetmek” gerçekten mümkün mü? Bu soru, uzunca bir süredir bilimsel araştırmalarıa konu oluyor. Bu düşünceye dair ilk araştırmanın 1898 yılında yayımlandığı bilinirlen Bazı araştırmalara göre, insanların %94'ü bu hissi deneyimliyor ve etrafına bakınarak gerçekten de izlenip izlenmediklerini anlamaya çalışıyor.
Uzmanlara göre böyle durumlarda bellek ön yargıları devreye giriyor. Habere konu ile ilgili şu uyarı yapılıyor: "Eğer izlendiğiniz hissine kapılıyorsanız ve etrafınıza dönüp bunu test etmeye kalkıyorsanız, görüşünüz içerisine giren bir kişi, sizin etrafa bakındığınızı fark edebilir ve bakışlarını size çevirebilir. Ve bu kişi ile göz göze geldiğinizde, onun başından beri size baktığını düşünebilirsiniz. Böylesi durumlar, size bakan birisini aramak için etrafa bakındığınızda ortaya çıkan belleksel durumlardır."