Antioksidan, yağların oksidasyonunu yavaşlatan maddedir. Canlılarda kimyasal süreçler, özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Yüksek derecede reaktif olan serbest radikaller farklı moleküller ile kolayca reaksiyona girebilir. Böylece hücrelere ve canlıya zarar verebilir.
ANTİOKSİDANLAR KİŞİYİ KORUR
Milliyet'te yer alan habere göre antoksidanlar vücudumuzdaki serbest radikalleri ve oksijeni absorbe ederek etkisiz hale getirerek, bizi korumaktadır. Bu emme yeteneği ORAC değeri ile ölçülmektedir. Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi yani ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) değişik besinlerdeki antioksidan kapasitelerini ölçmeye yarayan bir metottur. ORAC, Baltimore'da bulunan National Institute on Aging tarafından geliştirilmiştir. Bu enstitü yüksek antioksidan kapasiteli sebze ve meyveler ile bunların diyete pozitif etkilerini incelemiştir.
Antioksidanların hepsi aynı derecede etki yapmaz. Barbunya, fasulye ve doğal yaban mersini gibi bazı besinlerdeki ''kanserojen madde emme kapasitesi'' daha yüksektir.
Boston Tufts Universitesi'nin de bu konuda çalışmaları var. Yapılan çalışmalar sonucu yüksek ORAC değeri olan sebze ve meyvelerin tüketimiyle vücut ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüştür. ORAC, yiyeceklerin, kan plazmasının ve neredeyse her maddenin test tüpündeki oksijen serbest radikallerini baskılamasını ölçer.
ORAC kapasitesi yüksek olan besin tüketmenin faydaları nelerdir?
- Kanda antioksidan kuvveti artırır.
- Uzun dönemdeki hafıza kaybını önler.
- Beyin hücrelerinin yeteneğini sürdürmesini sağlar.
- İnce kan damarlarını oksijen hasarına karşı korur.
Tufts Üniversitesi'nde ORAC değerleri için yapılan çalışmaların sonuçlarına göre ise her insanın bir gün içerisinde 3000 ORAC birimi alması gerekirken, 5000 ORAC birimiyle ise maksimum koruma sağlanıyor.
Aşağıdaki tabloda serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu erken yaşlanmaya, kansere ve diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer almaktadır.