Yeni doğmuş bebekler, çok fazla karşılıklı etkileşim içerisine girmezler ancak basit yüz mimiklerini oluşturabilirler. Yeni doğmuş bir bebeğin karşısına geçip, dil çıkarıldığında bri süre sonra aynı davranışı yapmaya çalıştığı görülebilir. Birkaç ay içerisinde, bebekler karşılıklı gülüşme davranışlarını gösteebilir. Örneğin, yüksek endişeye sahip annelerin bebekleri, diğer bebeklere kıyasla daha az gülme davranışı gösterirler. Araştırmalara göre bu durum annenin daha az gülmesinden kaynaklanıyor. Bilimfili'nin haberine göre bu durum esasında empatinin ilk aşamasını oluşturuyor.
Habere göre 6-12 ay arasındaki bir bebek, duygusal ifadelerin farklı tipleri arasında ayrım yapabilir ve diğer insanların bir amaç içerisinde olduğunu anlamaya başlar. Taklit davranışı devam eder ve iki yaşa kadar da çok daha sık biçimde görülür. İkinci yılda, başkalarındaki duygusal yansımaları doğrudan kopyalamak yerine belirli davranışları yapar gibi gözükür ve taklit etme yetisini geliştirirler.
Duygusal ifadeler, çocuğun benzer duygusal deneyimlere dair kendi hafızalarını hatırlatır ve empatinin temeli oluşur
'DOĞUŞTAN EMPATİ' OLABİLİR Mİ?
Empatinin tıpkı gelişimin diğer hallerinde olduğu gibi duyusal ve motor sistemlere bağlı olduğunun belirtildiği haberde çocuk büyüdükçe bu durum gelişecektir ve doğuştan gelmiş olması zayıf bri ihtimal olarak kalıyor.