Dolar

34,9519

Euro

36,6142

Altın

3.021,02

Bist

10.058,63

Bağırsaklarınız yeterince çalışıyor mu?

Diyetisyen Deniz Büyüktaşlı beslenme düzeninin değişmesi ile birlikte yaşanan bağırsak sorunları hakkında bilgi verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-13 12:44:30

Bağırsaklarınız yeterince çalışıyor mu?

 Beslenme düzenin değişmesi, fiziksel aktivitenin azalması, kullanılan ilaçlar, stres gibi faktörler kabızlığa neden olabilir.  Kabızlık, kısa süreli olabileceği gibi bazı insanlarda uzun dönem olup kronikleşen bir rahatsızlıktır ve bu durum kolon kanser riskini artırmaktadır. Bu yüzden bağırsak sağlığımıza gereken önemi vermeliyiz. 

PEKİ KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDELİM ?

Su : Günde en az 2-2,5 lt su tüketmek bağırsaklarınızı harekete geçirmekte oldukça önemli. Sabah uyanınca aç karna içeceğiniz 2 bardak ılık su da kabızlığı önlemek için yapacağınız güzel adımlardan sadece biri.

 Lif: Posa yani lif içeriği yüksek olan besinleri günlük beslenmenize dahil edin. Sağlıklı bir insanın günde 25-30 gram posa alması gerekmektedir. Özellikle meyve â€"sebze (kabuğu ile yenebilen sebze ve meyveyi mutlaka kabuğu ile tüketin), kuru baklagiller ve tam tahıllı gıdalar lif açısından oldukça zengindir, sofralarınızda yer verin.

 Stres : Beyin ve bağırsakları etkileyen hormonlar ve sinirler birbirleriyle yakından ilgilidir. Bu yüzden stresli olduğumuz zamanlarda bağırsaklarımızın da durumdan olumsuz etkilenebilir. Aşırı stresden kaçınmalısınız. Bunun için antidepresif besinler melisa, sarı kantaron, papatya gibi çaylardan yararlanabilirsiniz. 

Egzersiz : Fiziksel aktivitenizi artırın , her gün yapacağınız düzenli egzersiz karın kaslarını çalıştırarak bağırsakların da çalışmasına yardımcı olacaktır. 

Magnezyum : Kasların çalışmasına yardımcı olan bu mineral bağırsakları da harekete geçiriyor. Eksikliği ise bu hareketi yavaşlatarak kabızlığa sebep olabiliyor. Magnezyumu en güzel kakao, badem, muz ve yeşil yapraklı sebzelerden sağlayabilirsiniz . Ayrıca düzenli maden suyu tüketiminde de içeriğinde bulunan magnezyumdan dolayı kabızlığı önlemede tercih edebilirsiniz.

 Probiyotik : Bağırsaklarda sindirime yardımcı olan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Bu yararlı bakteriler bizim bağırsaklarımızın en büyük dostudur. Gerek ishal gerekse kabızlık gibi problemlerde kurtarıcı etkiye sahiptir. Bir ara öğün olarak 1 kase probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir tüketebilirsiniz. Eğer bunları tüketmekte zorlanıyorsanız düzenli probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz.
 
Erteleme: Dışkılama hissi gelsin yada gelmesin her gün aynı saatlerde tuvalete gidilmelidir, vücudumuz için düzen çok önemlidir. 

Zencefil : Mide bulantısı gibi şikayetlerde daha çok kullandığımız zencefil, bağırsaklarımızı da harekete geçirerek kabızlığı önlemede de kullanılabilir. 1 gece önceden hazırlayacağımız 1 litre suyun içine 2 gr zencefil, 1 adet limon, 5-6 yaprak taze nane atarak hem bağışıklığımızı canlandırıp hem de bağırsaklarımızı harekete geçirebiliriz. 

Kuru erik- kayısı : Sabah 1 bardak ılık su ile tercih edeceğimiz 2-3 tane kuru kayısı veya erik bağırsak faaliyetlerinin artmasında oldukça etkilidir. 
Kivi : Kivi, dışkılama sıklığını ve dışkı hacmini arttırma, bağırsak hareketlerini ve dışkılamayı rahatlatma özelliğine sahipir. Ayrıca 100 gramı 1-3 gram lif içeriyor. Kivi içerisinde bulunan aktinid de dışkılama sayısını artırarak kabızlığa savaş açıyor. Eğer bunlara dikkat edip hala kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

 

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara