Dolar

34,9448

Euro

36,5985

Altın

3.015,39

Bist

9.998,26

Anne adaylarına önemli uyarılar

Gebelik düşünen anne adayının öncelikle kadın doğum uzmanına başvurması gerektiğini belirten Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, 'Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için hamile kalınca değil, gebelik planlandığında hekime gidilmeli' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-20 11:33:29

Anne adaylarına önemli uyarılar

Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için hamile kalınca değil, gebelik planlandığında kadın doğum hekimi ile görüşülmesi ve takibin düzenli aralıklarla gebelik boyu devam etmesi gerektiğini söyleyen Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelik düşünen anne adayının öncelikle kadın doğum uzmanına başvurmasının sağlıklı bir gebelik, doğum eylemi ve doğum sonrası dönem için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Gebe kalmayı planlayan bir kadının, gebelikten en az 1 ay önce mutlaka 0.4 mg/gün folik asit desteği alması ve bu desteği gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam ettirmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Zahide Küçük, "Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok önemlidir. Folik asit vücutta depolanmadığı, gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu ve doğal gıdalarla yeterince karşılanmadığı için her gün alınmalıdır. Folik asit desteği ile bebeğin beyin dokusundan başlayıp omuriliğini içine alan yapıda oluşan nöral tüp defekti riski anlamlı bir şekilde azaltılmış olur" dedi.
Hamile kalmaya karar verildiği andan itibaren sigarayı bırakmak gerektiğini ifade eden Op. Dr. Zahide Küçük, "Kafeinli içecekler azaltılmalı, alkol kullanımı tümüyle bırakılmalı, uyuşturucu, sakinleştirici gibi ilaçları kullanmaya son vermelisiniz. Ağrı kesici olarak mümkün olduğunca parasetamol içerikli ilaçları kullanmalısınız. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, guatr, anemi veya başka bir sistemik hastalığın olması durumunda bunlarla ilgili doktorunuza tekrar başvurmalısınız ve hamileliğe hazırlık döneminde ve hamilelik süresince planlanacak tedavi yöntemleri için görüşmelisiniz. Bunun sebebi bu hastalıklar için kullanılacak ilaçların gebelik oluşumuna engel olabilecek olması yada gebelik oluştuğunda bebeğe zarar verebilecek olmasıdır. Kullandığınız ilaçların kesilmesi ya da değiştirilmesi gerekebilir. Antidepresan ilaç alıyorsanız doktorunuza danışarak önceden bırakmanızda yarar var" diye konuştu.
Günde 10-12 bardak su tüketilmesini öneren Op. Dr. Zahide Küçük, "Vücut kitle endeksiniz fazla ise önceden kilo vermeniz gerekmektedir. Eğer kilolu hamile kalırsanız gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), tekrarlayan düşükler de artış ,gebelik diyabeti, hipertansiyon, bebekte gelişim geriliği gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı kilo gebe kalmanızı da zorlaştırır. Bu dönemde baba adayının da kilosuna ve beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Aşırı kilo, sigara, alkol sperm sayısında azalmaya ve DNA'da defektlere yol açabilir. Bütün bu olumsuzluklar düzenli bir spor ve dengeli bir diyetle tamamen ortadan kaldırılabilir" dedi.

Haber Ara