Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Sağlık uzmanlarına göre saç dökülmesinin en büyük nedeni...

Sağlık uzmanları, saç dökülmesi sorunlarının çoğunun bir dizi önemli vitamin ve mineraldeki eksikliklerden kaynaklandığını öne sürüyor. Bu vitaminlerin başında ise demir ve çinko geliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-19 14:14:40

Sağlık uzmanlarına göre saç dökülmesinin en büyük nedeni...

Saç dökülmesinden genellikle herkes dert yanar; sağlık uzmanları ise, saç dökülmesi sorunlarının çoğunun bir dizi önemli vitamin ve mineraldeki eksikliklerden kaynaklandığını öne sürüyor.

Uzmanlar, bazı vitamin ve minerallerin normal hücre büyümesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve saç dökülmesine katkıda bulunabileceğini belirttiler.

Uzmanlara göre demir ve çinko, sağlıklı saç büyümesinde çok önemli unsurlardır ve çeşitli araştırmalara göre seviyelerini artırarak saç büyümesini artırmaya yardımcı olabilirler.

Ve bir kişi yeterli demire sahip olmadığında, vücut kanda hemoglobin üretemez.

Hemoglobin, saç büyümesini uyaran hücreler de dahil olmak üzere vücuttaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için oksijen taşır. Ve tedavi ile hem demir eksikliğini hem de saç dökülmesini tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

650x344-sac-dokulmesi-nasil-onlenir-dogal-ve-bitkisel-karisimlarla-sac-dokulmesi-nasil-durdurulur-1594366051279

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde yayınlanan bir çalışmada demir ve çinko eksiklikleri ve bunların saç dökülmesi ile ilişkisi araştırıldı.

Çalışma, demir eksikliğinin dünyadaki en yaygın beslenme yetersizliği türü ve saç dökülmesinin bilinen bir nedeni olduğunu gösterdi. 

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin çalışmasında şunlar dikkat çekildi: “Demirin saç büyümesini etkilediği etki mekanizması bilinmemekle birlikte, saç köklerinin matriksindeki hücreler vücuttaki en hızlı bölünen hücreler arasındadır ve demir eksikliği, bir enzim olan ribonükleotidin azaltılmasında kofaktör olarak saç dökülmesine katkıda bulunabilir. DNA sentez oranını sınırlar."

Ek olarak, insan saç foliküllerinde, bazıları demir tarafından düzenlenebilen çok sayıda gen tanımlanmıştır.

Dr. Lucy Glancey ise, "Çinko, saç dokusunun büyümesinde ve onarımında önemli bir rol oynar. Ayrıca foliküllerin etrafındaki yağ bezlerinin düzgün çalışmasını sağlamaya da yardımcı olur. Saç dökülmesi, çinko eksikliğinin yaygın bir belirtisidir, bu nedenle çinko takviyesi saç dökülmesini ve incelmesini onarmaya yardımcı olabilir" dedi.

Demir ve çinko, insan sağlığı için gerekli mikro besin maddeleridir. Bu iki besleyicideki eksiklikler, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlar ve çocuklar arasında küresel bir sorun olmaya devam etmektedir.

Et, kabuklu deniz ürünleri, tohumlar, kuruyemişler, süt ürünleri, yumurta ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet yemek, saç büyümesini artırmak için yeterli demir ve çinko almanızı sağlamanın sağlıklı bir yolu olabilir.

Kaynak: Express

 

Haber Ara