Dolar

32,3351

Euro

35,1721

Altın

2.245,13

Bist

8.718,11

Sabahattin Ali

Türk öğretmen, gazeteci, şair, yazar Sabahattin Ali kimdir? İşte Sabahattin Ali'nin biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-28 21:32:24

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali, Edirne'nin Gümülcine Sancağına bağlı Eğridere kazasında 25 Şubat 1907'de dünyaya geldi.

Babasının mesleğinden dolayı sürekli taşınan Sabahattin Ali, ilköğretimini ülkenin çeşitli yerlerinde tamamladı. Edremit'te yaşadıkları süre boyunca, ailesiyle beraber Yunan işgalinden dolayı maddi-manevi zor zamanlar geçirdi. Sonraları Sabahattin Ali, Balıkesir Muallim Mektebi'ne parasız ve yatılı olarak başladı.

Bu senelerde yaşadıklarını kimi zaman şiir, kimi zaman da öykü ve denemeleri ile kaleme alan Sabahattin Ali, çeşitli gazete ve dergilere şiirlerini gönderdi. Arkadaşları ile okul gazetesi çıkaran Sabahattin Ali için, bu senelerin önemi çok büyüktür. Zamanla okulun düzeninden sıkıldığı ifade edilen Sabahattin Ali'nin başından çeşitli olaylar geçti ve bir olay sonrası okul yönetimi Sabahattin Ali'yi İstanbul'a nakletti.

1926 yılında İstanbul'daki okuluna yerleşen Sabahattin Ali'nin öğretmenlerinden biri Ali Canip Yöntem'dir. Sabahattin Ali'deki cevheri fark eden Ali Canip Yöntem yardımıyla, şiirleri, öyküleri ve denemeleri pek çok önemli dergide yayımlanmaya başladı.

Babasının hayatını kaybetmesinden sonra, aynı sene okuldan mezun olan Sabahattin Ali, Yozgat Merkez Cumhuriyet Okulu'na tayin edildi. Ailesi, Yozgat'a yerleşti.

Sabahattin Ali, Nahit Hanım ismindeki bir arkadaşına yazığı mektupta, konuşacak ve dertleşecek insan bulamadığından bahsetmiştir.

Nahit Hanım, Sabahattin Ali'nin İstanbul'dan tanıdığı ve Yozgat'ta iken sürekli mektuplaştığı birisidir. Sabahattin Ali bir zaman sonra Nahit Hanım'a aşık oldu fakat aşkına karşılık bulamadı.

ANADOLU İNSANINI GÖZLEMLEDİ

Yozgat'ta kaldığı dönemde Anadolu insanını gözlemleme fırsatı bulan Sabahattin Ali, ileriki dönemlerde bu gözlemlerini eserlerinde kullandı.

Almanya'da iki yıl eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye geri dönen Sabahattin Ali, Konya'da öğretmenliğe devam etti. Bu senelerde Atatürk'ü hiciv ettiği iddiasıyla tutuklandı. Bir süre mahpus kaldıktan sonra af vesilesiyle tahliye oldu.

İleriki dönemlerde, yazdığı yazıları engellenen Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ile siyasi mizah dergileri çıkarmaya başladı. Burada yazdığı yazılarda İsmet İnönü ile alay ettiği gerekçesiyle Sabahattin Ali 3 ay kadar ceza aldı ve bir süre daha hapis yattı.

ANLAŞTIĞI KAÇAKÇI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Tek parti döneminde yazıları yayımlanmayan Sabahattin Ali, ülkeden gitmek istedi fakat pasaport talebi onaylanmadı. Bulgaristan'a kaçmaya karar veren yazar, anlaştığı kaçakçı tarafından öldürüldü. Ölümü hakkında hala cevaplanamayan sorular vardır.

ROMANLARI

Kuyucaklı Yusuf

İçimizdeki Şeytan

Kürk Mantolu Madonna

ÖYKÜLERİ

Değirmen

Kağnı

Ses

Yeni Dünya

Sırça Köşk

Bir Orman Hikayesi

 

 

Haber Ara