Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rusya-Ukrayna arasında diyalog kapısı açıldı: Putin ile Zelenskiy telefonda görüştü

Önceki gün Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen tutuklu takasından sonra iki ülkenin liderleri Putin ve Zelenskiy telefonda görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ile Zelenenskiy’nin diyaloğu devam ettirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-08 09:18:09

Rusya-Ukrayna arasında diyalog kapısı açıldı:  Putin ile Zelenskiy telefonda görüştü

Önceki gün Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen tutuklu takasından sonra iki ülkenin liderleri Putin ve Zelenskiy telefonda görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ile Zelenenskiy'nin diyaloğu devam ettirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen takas süreci çerçevesinde her iki taraftan da 35 mahkumun serbest bırakıldığı ve dün ülkelerine geri döndüğü açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonla yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında bugün gerçekleşen mahkum değişimini olumlu değerlendirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ile Zelenenskiy'nin diyaloğu devam ettirme konusunda anlaştıklarını ve Putin'in Zelenskiy'e Minsk anlaşmalarının uygulanması için Normandiya formatının iyi hazırlanması gerektiğini  söylediği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Facebook hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Provokasyonlara ve zorluklara rağmen süreç gerçekleşti. Çok önemli bir adım. Sorunların derinleştirilmesine yönelik değil çözümüne yönelik bu tavır muhakkak desteklenmeli. Siyasi irade ve sistemli özenli çalışmalar meyvesini veriyor. Ukrayna'nın başına gelen her kötü şeyden Rusya'nın suçlanması alışkanlığı geçmişte kalmalı. Sürekli Rusya karşıtı söylem kullanılması, iç siyasi ve ekonomik sorunların çözümüne yakınlaştırmaz.”

Rusya İnsan Hakları Sorumlu Yetkilisi Tatyana Moskalkova, gazetecilere yaptığı açıklamada her iki taraftan da 35 kişinin tutuklu bulundukları yerden ayrıldıklarını ifade etti. Böylece Ukrayna'da tutuklu olan Ruslar da, Rusya'da tutuklu olan Ukraynalılar da ülkelerine döndü.

Moskalkova, zorlu geçen bir süreç sonunda gerçekleştirilen bu takası iki ülke arasındaki ilişkilerde insani alanda yeni bir sayfa olarak nitelendirdi.
  
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Facebook hesabından şu açıklamayı yaptı: “Provokasyonlara ve zorluklara rağmen süreç gerçekleşti. Çok önemli bir adım. Sorunların derinleştirilmesine yönelik değil çözümüne yönelik bu tavır muhakkak desteklenmeli. Siyasi irade ve sistemli özenli çalışmalar meyvesini veriyor.

Ukrayna'nın başına gelen her kötü şeyden Rusya'nın suçlanması alışkanlığı geçmişte kalmalı. Sürekli Rusya karşıtı söylem kullanılması, iç siyasi ve ekonomik sorunların çözümüne yakınlaştırmaz.”
  
Rus Senatör Konstantin Kosaçev de Facebook hesabından mahkum takası ile iki ülke arasındaki diyaloğa yönelik ilk adım olduğunu, bu adımın Minsk anlaşmalarının uygulanması için bir girizgâh olabileceğini ifade etti.

Kosaçev, Ukrayna'nın yeni yönetiminin siyasi yönden önemli olan böyle bir adımdan yana hareket etmesinin memnuniyet verdiğini de ekledi.

PESKOV: OLUMLU KARŞILIYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında mahkum takasını doğruladı. Peskov, takastan memnun olduklarını, RİA Novosti Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Kirill Vışinskiy'nin de döndüğünü söyledi.
Gazetecilere konuşan Peskov “Takas gerçekleşti. Rusya vatandaşlarının evlerine dönmelerini olumlu karşılıyor ve memnunuz” dedi.

Ukrayna'da mahkemenin 28 Ağustos'ta serbest bırakılmasına hükmettiği RİA Novosti Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Kirill Vışinskiy'nin de döndüğünü doğrulayan Peskov “Aralarında Vışinskiy de var” dedi. Peskov, geri dönen diğer mahkumların isimlerinin daha sonra açıklanacağını kaydetti.

ZELENSKİY: MEMNUNİYET VERİCİ, SAVAŞIN BİTMESİ İÇİN İLK ADIM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise takasla ilgili “Bu çok memnuniyet verici bir olay. Hepimiz ilk adımı attık, bana kalırsa çok zor oldu. İlerisinde ne yapacağımızı bildiğimize eminim. Tüm mahkumların iadesi konusuna daha da yakınlaşacağız” dedi.

Zelenskiy, Minsk süreci kapsamında Donbass'taki güçlerin iki aşamada ayrılması için müzakerelere devam edeceğini de kaydetti.

Zelenskiy, bu adımın Donbass'taki savaşın bitmesi için ilk adım olduğunu belirterek “Bu korkunç savaşı bitirmek için tüm adımları atmalıyız” dedi.

Öte yandan yerel televizyonlara göre, terör suçundan 20 yıl hapse mahkum edilen Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov ile Aleksandr Kolçenko ile ajanlıkla suçlanan Roman Suşenko ülkesine dönenler arasında. Rusya'dan da Vışinskiy'nin yanı sıra Ukrayna'nın doğusunda Malezya Havayolları'na ait MH17 uçağının düşürülmesi davasında tanık Vladimir Tsemah da Rusya'ya döndü. 

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, siyasi tutukluların takasını yapan Rusya ve Ukrayna'yı tebrik etti.
Trump, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Rusya ve Ukrayna az önce çok sayıda esiri değiştirdi. Çok iyi haber, belki de barışa yönelik ilk dev adım. Her iki ülkeye tebrikler!” ifadelerini kullandı.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da, Ukrayna ile Rusya arasındaki mahkum değişimini Türkiye'nin memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Sözcü Aksoy, iki ülke arasında bugün gerçekleşen mahkum değişimi hakkındaki soruya verdiği yazılı cevapta, tarafları, yapıcı yaklaşımlarından dolayı kutladı.

Aksoy, "Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında bugün gerçekleştirilen mahkum değişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu olumlu gelişmenin yaşanmasında emeği geçen, başta Ukrayna ve Rusya Federasyonu liderliği olmak üzere, tüm tarafları yapıcı yaklaşımlarından dolayı kutluyoruz. Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması temelinde, bölgesinde barış ve istikrarın teminine yönelik tüm çabalara destek vermeyi sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara