Dolar

32,4845

Euro

34,7989

Altın

2.440,90

Bist

9.915,62

Rusya, Kırım Tatarı aktivisti ölüme terk etti!

Rusya’nın 8 aydır gözaltında tuttuğu Kırım Tatarı 58 yaşındaki Edem Bekirov’un çok hasta olduğu ortaya çıktı. Rus yetkililer, Bekirov’u hastaneye sevk etmemekte direniyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-03 13:50:30

Rusya, Kırım Tatarı aktivisti ölüme terk etti!

Rusya'nın 8 aydır gözaltında tuttuğu Kırım Tatarı 58 yaşındaki Edem Bekirov'un çok hasta olduğu ortaya çıktı. Rus yetkililer, Bekirov'u hastaneye sevk etmemekte direniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün yaklaşık sekiz aydır gözaltında tutuklu bulunan bir Kırım Tatar aktivistinin çok hasta olduğunu ve acil bir tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'yı uyararak "Kırım'daki Rus yetkililer, 58 yaşındaki aktivist Edem Bekirov'u muayene ve tedavi için derhal bir hastaneye nakletmelidir" dedi.

RUS YETKİLİLERE ÇAĞRI

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli Avrupa ve Orta Asya araştırmacısı Yulia Gorbunova , “Edem Bekirov ağır hasta ve avukatları ve akrabaları hayatı için ciddi bir endişe duyuyor. Bir gözaltı hücresinde değil, yeterli tıbbi bakım alabileceği bir hastanede olmalı” dedi.

RUSYA'DAN AIHM'E RET

Rus kolluk kuvvetleri ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) Bekirov'u uygun tıbbi muayene ve tedavi için derhal hastaneye yatırma emrini reddetti.

Hapsedilmesinden önce Bekirov , Rusya'nın yarımadanın işgalini protesto eden Kırım gösterilerine katıldı.

Rus makamları Aralık 2018'de Bekirov'u tutuklarken, ana vatanını Ukrayna'dan Kırım'a kadar annesini ziyaret etmek için ziyaret etti.

Fiili sınırda, Kırım'da bir taksi şoförüne patlayıcı ve mühimmat içeren 14 kilogramlık bir sırt çantasını geçirmekle tutuklandı. Bekirov, Simferopol'deki SIZO-1 ön tesisinde tutulmaktadır.

AMELİYATTAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE TUTUKLANDI

Bekirov'un sağ bacağı 2005'te dizin altında kesildi ve üzerinde iyileşmesi zor bir yara vardı.

Tip 2 diyabet, koroner arter hastalığı, pelvik taban disfonksiyonu ve omurgasını ve kan dolaşımını etkileyen kronik nörolojik durumlar gibi her iki bacağın kısmi felci ile sonuçlanan kronik hastalıkları var.

Ocak 2018'de Bekirov dörtlü koroner arter bypass ameliyatı geçirdi. Aralık ayında tekrar açık kalp ameliyatı geçirecekti, ancak planlanan ameliyattan birkaç gün önce tutuklandı.

Bekirov'un avukatlarından Islyam Velilyaev, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne Bekirov'u en son 30 Temmuz'da hapishanede gördüğünü ve durumunun “sürekli kritik” olduğunu söyledi.

 

Haber Ara