Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

Rusya: İktidar partisi yerel seçimlerde güç kaybına uğradı

Rusya'da hafta sonu yapılan yerel seçimlerde, iktidar partisi Birleşik Rusya, Moskova Şehir Meclisi'nde üçte bir oranında sandalye kaybına uğradı. Henüz resmi olarak açıklanmayan sonuçlara göre, muhaliflerin 45 üyeli Moskova Belediye Meclisi'nde 20 civarında koltuk kazanırken iktidar partisinin 25 ya da 26 sandalye elde edebileceğini aktarıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-09 11:53:28

Rusya: İktidar partisi yerel seçimlerde güç kaybına uğradı

Rusya'da haftasonu yapılan ve Devlet Başkanı Putin için bir test niteliği taşıyan yerel seçimlerde, iktidar partisi Birleşik Rusya, Moskova Şehir Meclisi'nde üçte bir oranında sandalye kaybına uğradı.

Çoğunluk hâlâ iktidar partisinde bulunsa da Birleşik Rusya Partisi'nin önemli ölçüde güç kaybına uğradığı belirtiliyor. 

Ülkede 2021 yılında yapılacak parlamento seçimlerinin bir provası olarak değerlendirilen yerel ve bölgesel seçimlerde muhaliflerin taktiksel oylama stratejisi kullandığı dile getirildi.

Rus medyası, henüz resmi olarak açıklanmayan sonuçlara göre, muhaliflerin 45 üyeli Moskova Belediye Meclisi'nde 20 civarında koltuk kazanırken iktidar partisinin 25 ya da 26 sandalye elde edebileceğini aktarıyor.
2014 seçimlerinde Birleşik Rusya 28 ve yine iktidarı destekleyen 10 bağımsız aday meclise girmeye hak kazanmıştı.

Rusya Federasyonu'nda 8 Eylül pazar günü, 2014'te ilhak edilen Kırım dahil 85 bölgede yerel seçimler için sandığa gidildi.

Seçim komisyonu Moskova'da 39'u bağımsız ve muhalif omak üzere 57 kişinin adaylık başvurusunu değişik nedenlerle reddetmiş, bunun üzerine Moskova'da geniş protesto gösterileri yapılmıştı.

İlk sonuçlar, seçime partisiz olarak giren bağımsız adaylardan 45 koltuklu yerel meclise girmeyi başaran olmadığını gösteriyor.  Bu arada seçimleri izleyen bazı muhalif grup temsilcileri, "çok sayıda seçim ihlali yapıldığı" iddialarını sosyal medyada paylaştılar. Seçim Kurulu ise iddiaları reddetti.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yerel meclise Yabloko ve Adil Rusya muhalif partilerinden isimlerin de girdiğini, bunun "çok sesli bir meclis oluşturacağını ve şehrin faydasına olacağını" söyledi. 

Moskova'nın bazı seçim bölgelerinde oy farkının çok az olması yüzünden bugün iktidar ve muhalefet adayları arasında itiraz ve tartışmaların yoğunlaşması bekleniyor.

Bölgelerde vali seçimlerinin tamamında mevcut isimler önde giderken, St. Petersburg'da valiliğe vekalet eden Aleksandr Beglov'un yüzde 60'a yakın oyla yeniden seçilmesi bekleniyor.

Vali seçimlerinde tamamına yakını iktidar partisi adayı olan eski isimlerin, ikinci tura kalmadan ilk turda yüzde 50'den fazla oyla seçildikleri haber veriliyor.

Bu tablo genel olarak Putin'in iktidar partisi Birleşik Rusya'nın seçimlerde başarıyla çıktığı şeklinde yorumlanıyor.  

Rusya Seçim Komisyonu, aralarında Aleksey Navalni'nin de bulunduğu birçok muhalif isim ve partinin seçimlerde yer almasına izin vermemiş ve ülke haftalar süren protestolara sahne olmuştu. 

 

 

Haber Ara