Dolar

32,4626

Euro

34,7223

Altın

2.436,48

Bist

9.894,93

Rusya'da Müslümanlar ve Komünistlerin tepkisi çeken dizi

Rusya’da, Stalin döneminde toplama kampına gönderilen bir Tatar kadınının hikayesini anlatan ve çok popüler hale gelen “Züleyha gözlerini açıyor (Зулейха открывает глаза)” adlı televizyon dizisi, “Müslümanların inançlarını aşağıladığı” gerekçesiyle şikayet konusu oldu. Diziye Müslümanlar ve Komünistler de tepki gösterdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-20 13:17:39

Rusya'da Müslümanlar ve Komünistlerin tepkisi çeken dizi

maxresdefault_12

Rusya'da, Stalin döneminde toplama kampına gönderilen bir Tatar kadınının hikayesini anlatan ve çok popüler hale gelen “Züleyha gözlerini açıyor (Зулейха открывает глаза)” adlı televizyon dizisi, “Müslümanların inançlarını aşağıladığı” gerekçesiyle şikayet konusu oldu. Diziyi hem Müslümanlar hem de Komünistler tepki göstedi. .

Güzel Yakhina adlı ünlü Tatar kadın yazarın 5 yıl önce yazdığı, satış rekorları kıran kitabından uyarlanan dizide Züleyha rolünü sinemaseverlerin "Elveda Lenin" filmiyle de tanıdıkları, kendisi de Tatar kökenli olan Çulpan Hamatova oynuyor. 

Kremlin bünyesindeki İnsan Hakları Komisyonu üyesi Aleksandr Brod, dizinin bazı sahneleriyle ilgili Ulusal Yayın Birliği'ne şikayette bulunmaya hazırlandığını duyurdu.

Brod, dizinin “Rusya'daki Müslümanlar arasında hoşnutsuzluğa yol açan” sahnelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

maxresdefault2

Rusyalı Müslümanların, dizide müftülerin “siyasi mahkum” olarak yansıtıldığı sahnelerle ilgili kendisine şikayette bulunduklarını belirten yetkili, dizinin camilerde geçen bazı müstehcen sahnelerinin de Müslümanlar arasında infial uyandırdığını söyledi.

Rusya'nın Komünistleri Partisi, “Züleyha gözlerini açıyor” dizisinin ekrana geldiği Rossiya-1 kanalının bağlı olduğu Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi'ne başvurarak, “dizinin tarihsel sorumluluk taşımadığı ve 9 Mayıs Zafer Günü öncesi halkı böldüğü” gerekçesiyle yayından kadırılmasını istemişti.

maxresdefault23

Güzel Yakina'nın aynı adı romanından uyarlanan dizinin yönetmeni Yegor Anakin ise Rusya'nın Komünistleri Partisi'nin şikayeti üzerine açıklamalarda bulunarak, “Dizi hiçbir siyasi amaç gütmüyor. Sıradan bir Tatar kadınının düşmanını affetme, onu sevme ve yaşamını sürdürmeye devam etme gücünü ve cesaretini kendinde bulmasını anlatıyor” şeklinde iddialara yanıt vermişti.

58678835642287172

Haber Ara