Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

Rusya: ABD IŞİD'lileri vurmayı reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Suriye'de Ebu Kemal'den kaçan IŞİD'lileri vurmayı reddettiğini öne sürdü.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-14 20:42:00

Rusya: ABD IŞİD'lileri vurmayı reddetti

Rusya Savunma Bakanlığınca, ABD öncülüğündeki koalisyonun terör örgütü IŞİD'i koruduğuna dair kanıtlara ulaşıldığı iddia edilerek, "ABD, tüm uyarılarımıza rağmen Suriye'de Ebu Kemal çevresinden geri çekilen IŞİD'lilere hava saldırısı gerçekleştirmeyi reddetti." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kilometrelerce uzunluktaki IŞİD konvoyunun 9 Kasım'da Suriye'nin Deyrizor kentine bağlı Ebu Kemal'den, Suriye'nin Irak sınırındaki Sabha Vadisi'ne doğru ilerlediğinin tespit edildiği ileri sürüldü.

Rusya'nın, konvoya yönelik ortak askeri operasyon yapılması için iki kez ABD öncülüğündeki koalisyona başvuru yaptığı belirtilen açıklamada, "ABD'liler, IŞİD'lilerin gönüllü olarak teslim oldukları gerekçesiyle herhangi bir askeri operasyon yapılmasını mutlak suretle reddetti." ifadesi yer aldı.

Öte yandan Bakanlığın açıklamasında, IŞİD konvoyunun yer aldığı öne sürülen uydu görüntüleri de kullanıldı ancak sonra bu görüntüler silindi. Bakanlık daha sonra önceki görüntülerinin "hatalı" olduğunu belirterek, IŞİD konvoyuna ait olduğu öne sürülen yeni görüntüler ekledi.

'ABD BUNU İLK DEFA YAPMIYOR'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD'nin Ebu Kemal'den kaçan IŞİD'lileri ilk kez korumadığını savunarak, "Daha önce de Irak'ta Rakka ve Musul'un ele geçirilmesinin, IŞİD'lilerin kaçması için nasıl yeni kapılar açtığını görmüştük. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, IŞİD'in Suriye'de yok edilmesinin ana hedef olduğunu şahsıma da defalarca söylemişti. Ancak ABD'nin Suriye'deki amaçları hakkında birçok soru işareti bulunuyor.” dedi.

Haber Ara