Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rus danışmanlar, Suriye'de yeni bir 'elit' taburu eğitiyor!

Esed rejiminin en büyük destekçisi Rusya, Suriye’de yeni bir ‘elit’ taburu eğittiği bildirildi. Rus danışmanlar tarafından eğitilen Şam rejimine ait askerler, mayın temizleme ve ilk yardım faaliyetleri gerçekleştirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-26 13:02:37

Rus danışmanlar, Suriye'de yeni bir 'elit' taburu eğitiyor!

Esed rejiminin en büyük destekçisi Rusya, Suriye'de yeni bir ‘elit' taburu eğittiği bildirildi. Rus danışmanlar tarafından eğitilen Şam rejimine ait askerler, mayın temizleme ve ilk yardım faaliyetleri gerçekleştirdi.

Sıcak güneşin altında kamufle olmuş üniformalı askerler, roket güdümlü el bombalarını ateşledi. Suriye ordusunda Rus danışmanlar tarafından denetlenen yeni bir tabur olarak eğitim alan Suriye askerler, etraflarındaki tozu dumana kattı.

Şam'ın batısındaki Yafour kasabasında askerler, roket ve havan toplarını ateşledi. Bir asker, bu kurak bölgede ateş açtığı makineli tüfeğinin arkasına geçti. Diğer askerler ise mayın temizleme ve ilk yardım faaliyetleri gerçekleştirdi.

Taburun eğitimini uluslararası medyadan çok sayıda basın mensubu takip etti.

Eğitimi denetleyen Rus ve Suriyeli subaylar, eğitim alanına bakan bir platformda yer alırken, askerler de önlerindeki hedeflere ateş ederek yerlere uzandı. İki asker, eğitimin bir parçası olarak yaralı bir askere ilk yardım uyguladı.

YENİ TABUR 1 AĞUSTOS'TA OLUŞTURULDU

Üniformasında dördüncü tümen rozeti takılı olan, yeni Suriye taburu komutanı Ömer Muhammed, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rus arkadaşların işbirliği ve eğitiminin bir sonucu olarak, her düzeyde ve her türlü silahla yeni deneyimler yaşadık” ifadelerini kullandı. Yeni taburun 1 Ağustos'ta oluşturulduğunu belirten Muhammed,  eğitimin devam ettiğini ifade etti.

Eylül 2015'te Rusya'nın Şam'ın yanında askeri müdahaleye başlamasından bu yana hükümet güçleri, geniş alanları yeniden kontrol altına aldı. Şu anda başta DEAŞ gibi önemli muhalif gruplarla şiddetli savaşların ardından ülkenin yüzde 60'tan fazlasının kontrolünü yeniden sağlamayı başardı.

Bu süreçte Moskova, Suriye'ye danışmanlar göndererek, Şam tarafından yeniden kontrol altına alınan muhalif grupların kalelerinde askeri polisler konuşlandırdı. Aynı şekilde askeri polisler, büyük bir kısmı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ- Eski adıyla Nusra Cephesi) tarafından kontrol edilen İdlib yakınlarında kontrol noktaları oluşturdu.

Rus askeri uzmanların Suriye'deki faaliyetlere yönelik çekinceli ifadelerine rağmen bu kez eğitim, gazeteciler önünde gerçekleşti. Bu çerçevede bazı uzmanlar, Arapça tercüman yardımıyla mayınların nasıl temizlenip etkisiz hale getirileceği hususunda eğitilmiş askeri bir gruba talimat verirken, bazıları da savaş alanındaki yaralılara ilk yardımın nasıl uygulanacağı hususunda eğitim verdi.

Bir asker derin bir çukurun içerisinde tüfeğiyle beklerken, üzerinden bir tank geçtiği sırada nasıl kamufle olduğu görüldü. Yakınlardaki bir arkadaşı küçük bir duvarın arkasından ateş ederken, başka askerler ateşten kurtulmaya çalıştı ve engellerin üzerinde tırmandı.

İDLİB'DE OPERASON İDDİLARINA YALANLAMA

Suriye tabur komutan Ömer Muhammed, iki ay süren bireysel eğitim aşamasının sonlanmasının ardından yeni taburun, grup olarak eğitim aşamasına geçtiğini ve ‘gizlilik düzeyine' dâhil olduğunu söyledi. Tabur liderleri, yaklaşık 5 ay önce Şam'ın Rusya'nın desteğiyle başlattığı askeri bir operasyona katılmak üzere İdlib'e gönderildikleri iddialarını da yalanladı.

Suriyeli bir taburun lideri gazetecilere yaptığı açıklamada, “Siyasi sürece dair umutluyuz. Ancak sonuç alamazsak askeri bir yol izleyeceğiz” dedi. Suriye ordusunda siyasi yönetim lideri Hasan Hasan ise yaptığı açıklamada, “İdlib, her türlü özgür kalacak. Yakında buna tanık olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara