Dolar

32,4645

Euro

34,8396

Altın

2.446,06

Bist

9.908,65

Ruhani: ABD’nin dayatmalarına asla teslim olmayacağız

İranlı sanatçılar ve aktivistler ile bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD tarafından dayatılan bir müzakereyi asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-19 01:05:42

Ruhani: ABD’nin dayatmalarına asla teslim olmayacağız

buyuk.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD tarafından dayatılan bir müzakereyi asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

İranlı sanatçılar ve aktivistler ile bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, P5+1 ülkeleri olarak bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun beş üye ülkesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ABD'ye ek olarak bir de Almanya ile imzalanan nükleer anlaşmanın önemine ve ülke ekonomisine sağladığı katkıya işaret ederek, "ABD'nin zorbalıklarına teslim olmayacağız. Biz müzakere ve mantık ehliyiz" ifadelerini kullandı.

‘MÜZAKEREYİ ASLA KABUL ETMEYİZ'

ABD'nin İran'ı müzakereye çektiğine dair iddiaların asılsız olduğunu söyleyen Ruhani, “Bugün içerisinde olduğumuz tüm zorluklara rağmen geleceğe umutla bakmaktayız ve bu zorlukları hep birlikte aşacağız. Tüm dünya güçleri el ele verseler de böylesi bir müzakereyi asla kabul etmeyiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüğü mesajını vermişti.

TRUMP: BENİ ARASINLAR, OTURUP KONUŞALIM

Nükleer anlaşmadan ayrılmalarından sonra İran ekonomisinin oldukça kötüleştiğini belirten Trump, "Yapmaları gereken şey şu: Beni arasınlar, oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını istemiyoruz; istediğimiz çok bir şey değil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona getirebilir. İran'a zarar vermek istemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ZARİF'TEN UYARI: HAKKIMIZDA  YANILSAMAYA KAPILMAYIN  

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada Tahran'ın çatışma ve savaş istemediğini, ama hiçbir ülkenin de İran'la karşı karşıya gelebileceğine yönelik bir yanılsamaya kapılmaması gerektiğini söyledi.  

Bakan Zarif “Bir savaş olamayacak çünkü savaş istemiyoruz. Ama hiç kimse bölgede İran'la yüzleşebileceği yanılsamasına kapılmasın” diye konuştu.

 Zarif, “Aslen Trump savaş istemediğini resmen söyledi ve bunu yineledi ama onun çevresindekiler bir savaş için bastırıyor. Bunu Amerika'yı İran'dan daha güçlü kılmak adına istiyorlar” dedi.  

BÖLGESEL GERİLİM ARTIYOR  

Öte yandan Bölgede artan tansiyon nedeniyle Exxon Mobil petrol şirketi de Irak'taki petrol sahalarında görevli yabancı personelini tahliye etti. Bahreyn de benzer şekilde Irak ve İran'a seyahat edecek vatandaşlarına bölgedeki koşullar nedeniyle uyarıda bulundu.

Washington yönetimi de Körfez bölgesi üzerinde uçan havayolu şirketlerini de uyardı.  Reuters Haber Ajansı, Norveçli sigorta şirketlerinin, geçen hafta bölgede 4 petrol tankerine yapılan saldırılarla İran Devrim Muhafızları arasında bağlantı ortaya çıkardığını bildiriyor.  

Tankerlerden Suudi Arabistan'a ait ikisi, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Füceyre limanı açıklarında saldırıya uğramıştı. Füceyre limanının özelliği, Basra Körfezi'ne kıyısı olmayan tek emirlik olması ve doğrudan Umman Körfezi'ne açılması.  

İranlı yetkililerse bu iddiaları reddetti ve kendilerine karşı savaş açma bahanesi yaratılmak istendiğini öne sürdü.

 ABD'YE AİT TİCARİ HAVAYOLLARINA UYARI

Amerikalı diplomatlar, Basra Körfezi üzerinde uçan ABD'nin ticari havayolu şirketlerini uyardı.  İlk uyarı Amerikan Federal Havacılık İdaresi tarafından yapılmıştı. Benzer uyarıları daha sonra Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Amerikalı diplomatlar da tekrarladı.  

Amerikan havayolu şirketlerine yapılan uyarıda, bölgede artan askeri faaliyetler ve siyasi gerilim yüzünden uçakların "yanlış tanımlanabileceği" tehlikesine dikkat çekildi. Basra Körfezi'nde bulunan Dubai Uluslararası Havalimanı, bölgede en çok transit uçuşun en çok yapıldığı yerlerden biri durumunda.

Haber Ara