Dolar

32,2667

Euro

34,7049

Altın

2.401,75

Bist

10.336,50

Rekor zarar, 9 bin kişi çıkarılıyor

Alman Deutsche Bank, 2015'te 7 milyar Euro'ya yakın zarar ettiğini açıkladı. Banka, yarısı Almanya olmak üzere 9 bin tam zamanlı çalışanın işine son verecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 22:30:13

Rekor zarar, 9 bin kişi çıkarılıyor

Almanya'nın en büyük yatırım bankası Deutsche Bank, 2015 yılında 7 milyar Euro'ya yakın zarar ettiğini açıkladı. 2008 krizinden bu yana en büyük zararı kaydeden banka, yeniden yapılandırma çalışmaları neticesinde, yarısı Alman olmak üzere 9 bin tam zamanlı çalışanın işine son verecek.

6,7 MİLYAR EURO ZARAR ETTİ

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Deutsche Bank (DeBa), John Cryan'ın yeni yönetim kurulu başkanlığı altında ilk mali yıl bilançosunun ön rakamlarına göre rekor seviyede zarar etti. Bankadan yapılan açıklamada, 2015 yılı için 5,2 milyar Euro dava ücretleri ve 1 milyar Euro yeniden yapılandırma masraflarından ötürü 6,7 milyar Euro'luk net zarar ettiğini bildirdi.

HİSSE SENETLERİ YÜZDE 7,5 DÜŞTÜ

Açıklamanın ardından Deutsche Bank'ın hisse senetleri, borsada yaklaşık yüzde 7,5 civarında değer kaybetti.

TAM SENE İÇİN ZARAR KAYDETTİ

DeBa Yönetim Kurul Başkanı John Cryan yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılının tamamı için toplamda 33,5 milyar Euro gelir, vergi öncesi 6,1 milyar Euro zarar ve 6,7 milyar Euro net zarar açıklamayı beklediklerini bildirdi. Bankanın 2008 yılından beri ilk defa tam sene için zarar kaydettiğini belirten Cryan, ortaya çıkan masrafların 2020 Stratejisi çerçevesinde aldıkları kararların sonucu olduğunu ifade etti.

YAKLAŞIK 9 BİN ÇALIŞANIN İŞİNE SON VERİLECEK

Cryan, aldıkları kararla ürün ve hizmet sayısını azaltacaklarını belirterek, "Gelecek vaat eden müşterilerle ilişkiyi derinleştirmek ve faaliyet gösterdiğimiz alanlara odaklanarak Deutsche Bank'ı daha basit ve verimli hale getireceğiz." dedi.

2008'DE 3,9 MİLYAR EURO ZARAR ETMİŞTİ

Geçen sene 1,7 milyar Euro kar elde eden Deutsche Bank, finans krizinin patlak verdiği 2008 yılında 3,9 milyar Euro zarar kaydetmişti. 2015 yılında ortaya çıkan zararın büyük bölümü ise Cryan'ın başlattığı yapısal reformların yanı sıra bankanın alacaklılarıyla arasında devam eden hukuki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Yapısal düzenlemeler neticesinde, bankanın yaklaşık 4 bini Almanya'da olmak üzere 9 bin tam çalışanın işine son vereceği tahmin ediliyor. Çalışan oranını bu şekilde yüzde 9 oranında azaltmayı hedefleyen banka, 2020 yılına kadar yaklaşık 10 ülkede faaliyetlerine son verecek.

HANGİ İŞ ALANINDAN ÇIKARACAĞI NET DEĞİL

Deutsche Bank'ın tam olarak hangi iş alanlarında çalışan sayısında azaltma yapacağına dair herhangi bir bilgi henüz yok. Yönetim Kurulu Başkanı Cryan daha önceki bir açıklamasında, bir mucize olmadığı takdirde seneyi zararla kapatacaklarını belirtmiş, 2015 yılında kâr payı dağıtılmayacağını ve banka görevlilerinin primlerinden kesinti yapılacağını bildirmişti.

Öte yandan, Deutsche Bank hakkında ABD'de açılan konut kredisi davalarının nasıl sonuçlanacağı da kestirilemiyor. Bankanın bu ve diğer davalar için ayırdığı 5,2 milyar Euro'luk ihtiyat akçesinin yetip yetmeyeceği tam olarak bilinmiyor.

Haber Ara