Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ramazanda oruç tutmanın fazileti nedir?

Ramazanda oruç tutmanın fazileti nedir? Ramazan ayı Allah (c.c.) tarafından birçok hadisle insanlara fazileti, hükmü bildirilmiş bir aydır. Kılınan namazların faziletleri, tutulacak oruçların sevapları ve kılınan namazın hükümleri birçok hadiste geçmektedir. Peki ama ramazanda oruç tutmanın hükmü nedir? Orucun sevabı nedir? Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir? İşte detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 09:07:29

Ramazanda oruç tutmanın fazileti nedir?

Ramazanda oruç tutmanın fazileti nedir? Ramazan ayı Allah (c.c.) tarafından birçok hadisle insanlara fazileti, hükmü bildirilmiş bir aydır. Kılınan namazların faziletleri, tutulacak oruçların sevapları ve kılınan namazın hükümleri birçok hadiste geçmektedir. Peki ama ramazanda oruç tutmanın hükmü nedir? Orucun sevabı nedir? Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir? İşte detaylar...

Oruç tutmanın fazileti nedir?

Oruç ibadetinin kıymetini, faziletini mümin için sağladığı faydaları anlatan, Ebu Hüreyre r.a.'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Rasulullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

“Âdemoğlunun her ameli katlanır; iyilikler on katından yedi yüz katına kadar katlanır. Allah Tealâ buyurdu ki: Oruç bunun dışındadır. O benim içindir ve onun mükâfatını ben vereceğim. Çünkü yemesini ve arzularını benim rızam için terk etmektedir. Oruçlu için iki sevinç vardır: İftar ettiğinde bir sevinç, Rabbine kavuştuğunda bir sevinç! Oruçlu kişinin ağız kokusu, Allah Tealâ katında miskten daha hoştur. Oruç kalkandır, oruç kalkandır!” (Buhârî, Savm 9, Tevhîd 35; Müslim, Sıyâm 161, 163, 164; İbn Mâce, Sıyâm 1; Tirmizî, Savm 55)

Ramazan ayı oruç, rahmet ve mağfiret ayıdır. Ramazanda her gün, kılınan her bir teravih namazı farklı faziletlere sahiptir. Ramazan ayı için Allah mağfiret ve rahmet edeceğini, duaların kabul olacağını hadisi şeriflerde bildirmiştir.

Allah'ın "mazlumun duası, babanın duası, salih kimsenin duası, itaatkâr evladın ana-babasına duası, yolcunun duası, çaresiz ve muhtaç olanların duası, iftar vakti oruçlunun duası ve Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı duasını" geri çevirmediği hadislerle bildirilmiştir.

Duaların kabulü için; Bütün İslâm âlimlerinin öğüdü boğazından haram lokma geçmeyecek, elbisende bir tek iplik bile haram olmayacak. İhlaslı olacaksın, samimi olacaksın. Mümkün mertebe salih işler yapacak, kirden günahtan arınmaya çalışacaksın. Abdestli olacaksın, kıbleye yöneleceksin, iki diz üzerine çökeceksin, ellerini açacak, kollarını semaya doğru kaldıracak (semaya bakılmaz) ve edep üzere olacaksın. Ki namazdan sonra yapılan dualar da müstecaptır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) ramazanın faziletini nasıl belirtti?

Hz. Peygamber ramazan ayı girerken ashabına hitap ederek ramazan ayının kutsiyet ve faziletini şöyle belirtmiştir:

Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize bastı, o ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır.

Allah o ayda oruç tutmayı farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı nafile kıldı.

O ayda bir farz işleyen diğer aylarda yetmiş farz işlemiş gibi sevap alır. O, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. O, yardımlaşma ayıdır. O ayda müminin rızkı bollaştırılır. O ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez. O öyle bir aydır ki evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden ateşinden kurtuluştu.

Ramazanda oruç tutmanın hükmü nedir?

Oruç tutmakla mükellef olan herkes için oruç tutmak farzdır. Yüce Allah Bakara suresinin 183. ayetinde şöyle buyuruyor; "Ey iman edenler! Oruç takva sahibi olasınız diye sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılınmıştır.” ( Bakara, 183.)

Oruç tutmak İslam'ın beş temel şartındandır. Oruç tutan bir insan kötülüklerden korunur ve yüce Allah tarafından koruyucu bir kalkan oluşturulur. Oruçlu olan kişi bela ve müsibetlerden oruç tutarak korunur.

Bir kimse oruçluyken kötülüklerle karşılaştığı zaman üç defa "Ben oruçluyum" demesi hadis-i şeriflerde buyrulmuştur. Allah Resulu Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine'de bekar gençlere evlenmesini evlenecek imkanı olmayanlara ise; şehvetli duyguların bastırılması ve kişiyi çirkin işlerden uzak tutması açısından oruç tutması gerektiğini bildirmiştir.

İbni Ömer ( Radıyallahu anh) ‘ den rivayetle Nebi ( aleyhisselam) şöyle buyurmuştur; “ İslam beş şey üzerine bina edilmiştir; Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammed ( aleyhisselam) ‘ in Allah' ın resulü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak.” ( bk. Buhari, İman.)

SON DAKİKA "RAMAZANDA TERAVİH NAMAZI KILINACAK MI?" AÇIKLAMASI

"SAHUR VAKTİ NE ZAMAN BİTER?" TIKLAYINIZ...

Haber Ara