Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Sahur vakti ne zaman biter? İmsak vakti nedir?

Ramazan ayında oruç tutan binlerce müslüman imsak vakit ve sahur vaktini yakından takip ediyor. Sahur yemeğinin hem bütün gün aç kalacak olan bedene, hem de dine göre önemli bir yeri vardır. Sabah vakti girmeden önce yemek yenen vakte sahur vakti denir. Gün doğmaya başlamadan olan bu vakit, imsak vaktinin başladığı vakittir aynı zamanda. Peki ama imsak ve sahur kelimeleri tam olarak ne manaya geliyor? İmsak nedir ve sahur vakti ne zaman biter? Güneş doğmaya başladığında oruçlu mu sayılırız? İşte detaylar...

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 21:58:35

Sahur vakti ne zaman biter? İmsak vakti nedir?

Ramazan ayında oruç tutan binlerce müslüman imsak vakit ve sahur vaktini yakından takip ediyor. Sahur yemeğinin hem bütün gün aç kalacak olan bedene, hem de dine göre önemli bir yeri vardır. Sabah vakti girmeden önce yemek yenen vakte sahur vakti denir. Gün doğmaya başlamadan olan bu vakit, imsak vaktinin başladığı vakittir aynı zamanda. Peki ama imsak ve sahur kelimeleri tam olarak ne manaya geliyor? İmsak nedir ve sahur vakti ne zaman biter? Güneş doğmaya başladığında oruçlu mu sayılırız? İşte imsak kelimesi ve anlamı hakkındaki bütün detaylar...

İmsak nedir?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara