Dolar

32,2077

Euro

34,7463

Altın

2.445,86

Bist

10.218,58

Rabia katliamında yaşamını yitirenler anıldı

'Dünya Rabia Günü' kapsamında, 2013 yılında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu yaşamını yitirenler Londra ve Almanya'da anıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-16 09:55:12

Rabia katliamında yaşamını yitirenler anıldı

"Dünya Rabia Günü" kapsamında, 2013 yılında Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanlarına yapılan kanlı baskın sonucu, yaşamını yitirenler İngiltere'nin başkenti Londra'da anıldı.

"Rabia London" adlı organizasyon tarafından düzenlenen anma programına, Birleşik Krallığın farklı şehirlerinden katılan İngiliz vatandaşı Mısırlılar, araçlarını başkent sokaklarında yavaş kullanarak eylem yaptı.

Başkentin kuzeydoğusundaki Cricklewood mahallesinde bir alışveriş merkezinin otoparkında bir araya gelen grup, burada araçlarını İngiliz, Mısır ve Rabia bayraklarıyla donatırken, otomobillerinin kaputları ile kapılarının üzerine yine Mısır bayrağı, Rabia işareti ve Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını astı.

28 otomobil ile 3 minibüsten oluşan konvoy, Cricklewood mahallesinden başlayarak, kentin kalabalık olduğu noktalarından ünlü Trafalgar meydanı ve ülkenin en büyük parkı Hyde Park'ın yakınındaki Marble Arch anıtının önünden geçti.

Konvoyun şoförleri, yaklaşık 4 saat süren güzergah boyunca Londra caddelerinde araçlarını yavaş kullanarak etraftakilerin dikkatini çekti.

Almanya

"Demokrasi için Alman-Mısır Derneği (DAUD)" tarafından Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen gösteride çok sayıda Mısırlı, araçlarıyla Berlin sokaklarında tur atarak 2 yıl önce gerçekleştirilen kanlı baskınlara dikkati çekti.

Wedding semtindeki Osloer Strasse caddesinde buluşan ve Badstrasse, Alexanderplatz, Kottbusser Tor, Friedrichstrasse üzerinden Mısır'ın Berlin Büyükelçiliği'ne giden grup, araçlarına "Rabia" işaretini, Mısır'ın seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafını ve "Rabia katliamının üzerinden 2 yıl geçti ve dünya sessizliğini koruyor" şeklinde yazılar bulunan afişler yapıştırdı, Mısır bayrağı açtı.

Frankfurt kentinde de Eichenstrasse caddesinde bir araya gelen grup, araçlarıyla Mainzerlandstrasse, Battonstrasse, Kaiserstrasse caddelerini dolaşarak Hauptwache meydanında toplandı.

Burada, Mısırda'ki darbenin kronolojisine ilişkin açılan sergi ilgi görürken, eylem sırasında civardaki vatandaşlara Mısır'da yaşananlarla ilgili bilgi içeren broşürler dağıtıldı. 

Ayrıca, eylemde Arapça ve Türkçe ezgiler dinletildi.

Eyleme katılan Alman vatandaşı Brigitte Elnagar, AA muhabirine yaptığı açıklamada kendisinin Müslüman olmadığını ancak darbeye karşı Mısır vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi.

Avrupa'da ve dünyada birçok ülkenin Mısır'da yaşananlara sessiz kaldığını vurgulayan Elnagar, "Türkiye'deki protestolar Almanya'da da olsaydı belki bugün böyle olmazdı" diye konuştu.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te Mısır emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Haber Ara