Dolar

32,3649

Euro

35,1705

Altın

2.324,87

Bist

9.079,97

PYD, Rakka'yı çoktan sahiplenmiş...

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği ve ABD yönetimi başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi tarafından da desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka'yı IŞİD'den aldıklarında kenti yönetmek için 'sivil konsey' kuracaklarını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-19 14:23:34

PYD, Rakka'yı çoktan sahiplenmiş...

TIMETURK | HABER MERKEZİ

AFP'nin haberine göre,
 SDG,duyuruyu Rakka'nın 50 km kuzeyinde bulunan ve IŞİD'den alınmış olan Ayn İssa bölgesinde yaptıkları toplantıda yaptı.

SDG'nin Rakka'ya yönelik ilerleme sözcülerinden Cihan Şeyh Ahmed, "Konsey Rakka kökenlilerden oluşuyor. SDG, IŞİD çıkarıldıktan hemen sonra kentin yönetimini bu konseye emanet edecek" dedi.

SDG sözcülerinden Talal Selo, bunun yanında bir askeri konseyin de oluşturulacağını ve IŞİD'in çıkarılması sonrası Rakka'nın güvenliğini bu konseyin sağlayacağını açıkladı. Selo, SDG'nin Rakkalıları uluslararası koalisyonla işbirliği içinde eğiteceğini söyledi..

Reuters'ın haberine göre SDG altı aydır konseyin kurulması için adımlarını atıyordu.

ABD, Rakka'nın nasıl ve ne zaman geri alanacağına ilişkin kararın henüz verilmediğini söylüyor.

ABD ve TÜRKİYE'Yİ KARŞI KARŞIYA GETİREN SEBEP

Amerika'nın PKK'nın Suriye kolu PYD'ye siyasi ve askeri desteği Türkiye ile Amerika'yı Suriye coğrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep.

SDG veya DSG

ABD, Türkiye'nin sert tepkisi üzerine bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı (SDG) oluşturarak devam ettirmeye başlamış, bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurmuştu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD'YE GÖRE PYD TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014'te PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015'te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

TRUMP DÖNEMİ DE OBAMA GİBİ

Trump yönetiminin de bu konuda Obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. Bu dönemde de Amerika YPG'yi silahlandırmaya devam ediyor. Obama döneminde PYD/YPG ile irtibatları yürüten Özel Temsilci Brett McGurk, Trump döneminde de görevine devam ediyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara