Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Prof. Hwang: Kim Jong-un'un sonu, neden Kuzey Kore'nin sonu değil?

“Kim Jong-un aniden ölse bile, Kuzey Kore her durumda ulus olarak var olmaya devam edecektir. Yeni bir lider ya da güç grubu zorla ortaya çıkabilir ya da yeni bir siyasi grup Kuzey Kore halkının desteğiyle iktidara gelecektir.”

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-23 16:26:05

Prof. Hwang: Kim Jong-un'un sonu, neden Kuzey Kore'nin sonu değil?

Jihwan Hwang

Kim Jong-un aniden ölürse, birçok insan Kuzey Kore'nin Doğu Almanya örneğini takip etmesini bekleyebilir. Bununla birlikte, Alman modelinin gerçekleştirilmesi çok zor olacak gibi görünüyor; çünkü komşu büyük güçler ve Kuzey Kore halkı tarafından desteklenmesi az bir ihtimal.

Daha ziyade, bir dizi şiddetli güç mücadelesinden sonra yeni bir lider veya güç grubunun yükselmesi ve Kim Jong-un rejiminin yerini alması mümkündür.

Kuzey Kore'nin yurt içi durumu istikrar kazanırsa, Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore'deki yeni rejimi onaylama olasılığı daha yüksek olacaktır.

Kim'in ani ölümü ile birlikte yeni bir lider ortaya çıkmasa bile, çoğunlukla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve komşu güçler olmak üzere uluslararası toplum, Kuzey Kore'nin iç durumunu istikrara kavuşturmak için siyasi olarak müdahale etme konusunda işbirliği yapmak zorunda kalacak.

Bazıları Çin birliklerinin Kuzey Kore'ye girebileceğini tahmin edebilir; ancak Çin'in ABD'ye karşı ciddi bir silahlı çatışmaya karışmasını istemediği için Pekin askeri olarak müdahale etme olasılığı daha düşüktür. Ayrıca, Çin ve Rusya, tıpkı diğer ülkelerin rejim çöküşünden sonra yaptığı gibi, Kuzey Kore halkının iradesiyle seçim yapmakta ısrar edecekler.

Bununla birlikte, kararsız iç siyasi yapısı göz önüne alındığında, Kuzey Kore'de serbest seçimlerin gerçekten yapılıp yapılmayacağı şüphelidir.

Uluslararası toplumun desteği altında özgür ve demokratik bir seçim yapılsa bile, Kuzey Koreli halkın yeni bir Kuzey Kore inşa etme olasılığı daha yüksektir.

Güney Kore'nin hayal kırıklığına uğraması nedeniyle, Kuzey Kore halkının seçimde birleşmeyi seçeceğinin garantisi yoktur.

Doğu Alman halkı 1990 seçimlerinde beklenmedik bir şekilde Batı Almanya ile erken birleşmeye oy vermesine rağmen, Kuzey Kore halkının Güney Kore ile erken birleşmede ısrar eden siyasi bir gruba oy vereceği şüphelidir. Erken birleşme planı olan siyasi bir grubun ortaya çıkıp çıkmayacağı da tartışmalıdır. Kuzey Kore halkı kendi kaderlerine karar verecek ve kime oy verecekleri ise belli değil.

Birkaç yıl önce Kuzey Kore-Çin sınırında yürütülen Kuzey Kore halkı üzerine yapılan resmi olmayan bir araştırmaya göre, Kuzey Kore halkının çoğunun Güney Kore ile birleşmek yerine kendi uluslarını yeniden inşa etmeyi veya Çin ile işbirliği yapmayı seçtikleri bildiriliyor.

Kim Jong-un aniden ölse bile, Kuzey Kore her durumda ulus olarak var olmaya devam edecektir. Yeni bir lider ya da güç grubu zorla ortaya çıkabilir ya da yeni bir siyasi grup Kuzey Kore halkının desteğiyle iktidara gelecektir.

 

Profesör Hwang Jihwan, Seul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde görevli.

Kaynak: https://nationalinterest.org/

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Haber Ara