Dolar

32,5180

Euro

34,8973

Altın

2.454,80

Bist

9.882,52

Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk Doğu Türkistan'daki ailesini arıyor: Ailem nerede?

Türkiye'de öğretim görevlisi olarak çalışan Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, Doğu Türkistan'daki ailesinden sağlıklı bir şekilde haber alamıyor. Kendisine ulaşan son bilgilere göre kardeşleri işkence gördü, toplama kamplarına götürüldü. Annesi ve diğer akrabalarınınsa nerede olduğu bilinmiyor. Karluk, Çin devletine seslenerek 'Ailemin nerede ve ne durumda olduğunu bilmek istiyorum' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-09 17:27:27

Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk Doğu Türkistan'daki ailesini arıyor: Ailem nerede?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk'un, Türkiye kamuoyunda geniş yankı uyandıran “Çin hükümeti cevap versin: Ailem nerede?” çıkışının ardından; Çin Büyükelçiliği'nden Karluk'un tüm iddialarını yalanlayan ve 40 dakikadan uzun süren bir basın açıklaması geldi.

BASIN AÇIKLAMASINI TÜRKÇE YAPTI

Karluk'un iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çin'in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Cheng Weihua, 6 Aralık'ta Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, toplama kampları ile ilgili, “bilgisinin olmadığını” söyledi. Çinli müsteşarın tüm açıklamalarını Türkçe yapması dikkat çekerken basın açıklamasının tamamı Ulusal Kanal'da yayınlandı. Müsteşarın açıklamaları kanalın Youtube hesabında "Uygur kışkırtmasına Çin'den tane tane yanıt" başlığıyla da yer aldı.

Büyükelçilik Müsteşarı konunun sosyal medyada dillendirilmesini doğru bulmadığını, Karluk'un meseleyi çözmeye çalışmadığını söyledi. Çinli müsteşarın açıklamaları Ulusal Kanal'da yayınlandı. 

Basın açıklamasında Karluk'un toplam 5 kardeş olduğunu işaret ederek Türkiye'de Çin'in Uygur vatandaşlarına zorla kürtaj, doğum kontrol yöntemleri uyguladığı iddialarını yalanladı. Prof. Abdürreşit Celil Karluk, Çinli müsteşar Cheng Weihua'nın açıklamalarına 7 Aralık günü Twitter hesabından cevap verdi.

2019-12-09_16h41_42

2019-12-09_16h41_32

2019-12-09_16h41_19

2019-12-09_16h43_19

2019-12-09_16h39_59

2019-12-09_16h40_07

2019-12-09_16h40_47

KARLUK'UN 7 ARALIK'TA TWITTER'DAN VERDİĞİ CEVAPLARIN TAMAMI

"28 Kasım 2019'da ailemle ilgili tanıklık video ve haberleri, Twitter'da paylaşıldıktan sonra on binlerce duyarlı insan ses verdi. Twitter'ın gücü ve etkisini anlamayan, Çin'in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Bay Cheng yandaşı medyalara beni ‘elçiliğe başvurmadı' diye şikayette bulunmuş."

"Çinli Müsteşarla her canlı yayında tartışmaya hazırım"

"Bay Cheng'in dil üslubuna, kibrine, paylaştığı birçok yanlış, yanlı bilgilere girmeyerek şahsım ve ailemle ilgili kısımlara cevap vereceğim. İsterlerse, Türkiye'de istediği kanalda canlı yayında ilgili konuları konuşmaya, tartışmaya varım."

"Ailem nerede?"

"Bay Cheng Weihua, esas soruma cevap vermiyor. Ailemdekiler: Annem Havahan Mehmet, Kardeşlerim: Turdihaci, Abdülhemit, Abducappar, Abdülgaffar ve çocukları nerede? Kamplarda mı? kardeşlerime işkence yapıldığı doğru mu?"

"Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Çin vatandaşlığından çıkmak istedim"

"Ya kendi söyleminiz ile ‘aslen Uygur/xinjianglı' dersiniz veya medeni bir şekilde köken kurcalamadan konuya geçersiniz. Elbette bir bilim insanına, akademisyene saygınız varsa o kadar küçümseyici tonlama ve incitici tavırlar sergilemeden medeni bir şekilde konuyu anlatırsınız.

Türk vatandaşlığına geçtikten sonra, Çin vatandaşlığından çıkmak için konsolosluğunuzda gerekli tüm işlemleri yaptım. Evraklarımın tamamı elçiliğinizin konsolosluk biriminde mevcuttur. İsterseniz işlemi yapan ilgili memurun ve ateşenin bilgilerini verebilirim."

Cemal Kaşıkçı'yı hatırlattı: "Resmi güvence verirseniz elçiliğe gelecek on binlerce insan var"

"Sayın Müsteşar, Türkiye'deki bazı elçiliklere girenlerin Cemal Kaşıkçı örneğinde feci akıbete maruz kalabileceği biliniyor. Eğer resmi güvence verirseniz, ben değil şu an Türkiye'de on binlerce insan akrabasının durumunu öğrenmek için başka yere değil elçiliğinize akın edecektir."

"İma edilen güçler ve örgütlerle işim olmaz"

"Bay Cheng, medeni dünyada sosyal medya kısılan veya kıstırılan seslerin duyurulması için önemli bir mekandır. Bunun tersinin düşünülemediğini (Neden size gelmediğimi) de lütfen siz düşünün. Twitter olmasaydı belki bu kadar masraflı açıklamayı da yapmayacaktınız.

Bay Cheng ‘Sorunun olmadığını söylemiyorum, olup olmadığını gerçekten bilmiyorum.' ve ‘Twitter'dan anladık, biz ona yardımcı olmak istiyoruz, biz sorduk haber bekliyoruz' diyor. İletişim o kadar gelişmiş Çin'de, Bu haber, neden bu kadar uzamaktadır? Sabırsızlıkla bekliyorum.

Diplomatsınız, lütfen mesleğinizin etik sınırlarını zorlamayın, ben seviyenize ne yazık ki düşemiyorum. Aldığım gücü sorgulamışsınız kendinizce, ima ettiğiniz güçler ve örgütlerle asla işim olmaz. Ben bir akademisyenim ve etrafımda milyonlarca insanlık onurunu yitirmemiş insanlar var."

"Gücüm talebelerimdir!"

"25 yıldır Çin'de, Avusturalya'da, ABD'de, İtalya'da ve Türkiye'de çeşitli milletlerden yetiştirdiğim, eğittiğim, ders verdiğim, etkilediğim farklılıklara saygılı, çoğulculuktan yana, insan haklarına saygılı binlerce medeni talebem var. Benim gücüm işte onlardır.

Benim gibi insanların amacı; Çin'i olduğu gibi, her yönü ile insanlara objektif anlatmaktır. Çin-Türk ilişkilerinin eşit, saygılı olmasını istemektir. Türk-İslam dünyasıyla sağlıklı ilişki kurmanızın yolu: kontrolünüzdeki Türk soylulara özellikle 1994'ten beri uygulamakta olduğunuz gayri insani politikalarınızdan derhal vazgeçmekten ve kâğıt üzerindeki yasalarınızı tam tamına uygulamaktan geçer. Bunu Pekin'de de söylemiştik.

Bu çok gülünç iddialardan ve bu seviyesiz hatanızdan dolayı üstleriniz, belki sizi Çin'e geri çekebilir. Bay Cheng, elinizde bulunan aile üyelerimle ilgili Twitter çıktılarını iyi okumamışsın, beş kardeşim Doğum Kontrol Politikası uygulanmadan önce doğmuştur.

Medeni dünyanın şikâyet ettiği durum ise 1985 sonrası özellikle faşist uygulamaya dönüşen 1994 sonrasıdır. Bence, bu alanda çok çalışmalısınız, küstahlığın da sınırı vardır.

Bay Cheng, şunu da hatırlatmak isterim, lütfen 12 Mukam'ı izleyiniz Uygurların nasıl bir millet olduğunu orada görürsünüz. Sizin Yueju ve Jingju'lerinizden farklı olarak, 12 Mukam'da tek bir tane ‘öldür' veya ‘intikam' sözcüğü göremezsiniz. Uygurlar o kadar barışsever, hayatlarını huzurla yaşamayı seven dünyanın en mutedil bir milletidir. Ben bir akademisyen olarak başta gayri medeni ülkelerce sürdürülen devlet terörü olmak üzere terörün her türlüsüne şiddetle karşıyım."

KARLUK: AİLEMDEN HABER ALAMIYORUM, ÇİN YÖNETİMİ HESAP VERSİN, AKRABALARIM NEREDE?

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Abdürreşit Celil Karluk, 28 Kasım tarihinde Doğu Türkistan'da bulunan ailesine ilişkin dolaylı yollardan acı haberler aldığını söylemişti. Yıllardır Kaşgar'daki ailesiyle iletişim kuramadığı öğrenilen Karluk, bir kardeşinin işkence sonucunda felç edildiğini, diğer kardeşlerinin de toplama kampında olduğunu belirtmişti. Abdürreşit Celil Karluk'un 80 yaşındaki annesinin yanı sıra yeğenlerinin akıbetinin de belirsiz olduğunu kaydetmişti.

"Çin yönetimi hesap versin!" ve "Akrabalarım Nerede?" ifadelerini kullanan Abdürreşit Celil Karluk'un ailesinin durumuna dair verdiği bilgiler şu şekilde:

1_4

Annem Havahan Mehmet

En son Mart 2017 tarihinde telefonda konuştum. Daha sonra birkaç kere aradıysam da konuşamadım. Sonra yurt dışından arandıklarında sorgulandığını, hatta götürüldüğünü öğrenince arayamaz oldum.

En çok hasta olduğunu, yanında bakmakla yükümlü kardeşim kampa götürüldüğünden maddi olarak ciddi sıkıntıda kaldığını öğrendim. Durumu kritik imiş.

2_5

Ağabeyim Turdihacı Celil

Doğrudan veya dolaylı olarak iletişim kurulamadı. Dolayısıyla onun kendisi, eşi, çocukları ve onlarca torunlarının durumundan habersizim.

3_3

Ağabeyim Abdülhamit Celil


Urumçi'de bilinmeyen bir kampta tutulduğunu, eşi ve iki çocuğundan haber alınamadığını öğrendim. Daha fazla bilgi edinemedim.

4_3

Kardeşim Cabbar Celil

2017 yılında kampa götürüldüğünü ve oradaki işkenceler sonucunda bütün vücudunun felç edilerek eve çıkartıldığı, konuşamaz halde yatalak olduğu, tedavi ettirilemediği, eşinin kampta tutulduğu ve dört çocuğunun akıbetlerinin belirsiz olduğu iletildi.

5_1

Kardeşim Abdülgaffar Celil

2017 yılında kampa götürüldükten sonra 11 yıllık ağır çalışma kamp cezasına çarptırıldığı, eşinin ise kamplarda tutulduğu, üç cocuğunun kimsesiz kaldığı bilgisi ulaştırıldı.

"AİLEM NEREDE?"

Karluk, 30 Kasım'da Kırım Haber Ajansı'na (QHA) verdiği röportajda ailesine ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu.

Haber Ara