Dolar

32,3325

Euro

35,1382

Altın

2.242,19

Bist

8.702,35

Prenslere işkenceyi ABD'li askerler yapıyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın, gözaltındaki Prenslere işkence yaptırdığı gündeme gelirken, bu işkenceleri BAE’den gelen ABD’li paralı askerlerin yaptığı iddia edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-24 09:44:38

Prenslere işkenceyi ABD'li askerler yapıyor

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın yolsuzluk gerekçesiyle gözaltına aldırdığı Prenslerin işkenceye uğradıkları gündeme gelmişti. Haberlerde öne çıkan ayrıntı Suudi Prens Velid bin Talal'ın ayağından asıldığı ve dövüldüğü iken, bu işkenceyi yapan isimlerin ABD'li paralı askerler olduğu belirtildi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD'li bu askerler Riyad'a Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi.

ABD'Lİ ASKERLER ASKERLER BLACKWATER'DAN TANINIYOR

Gazetenin haberine göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nden getirttiği Amerikalı paralı askerler tarafından yapılan işkenceli sorgulamalara maruz kalan Prensler, bu asker tarafından dövülüyor ve işkenceye maruz kalıyor. Bu kapsamda Suudi Prens Velid bin Talal da ayağından asılarak dayak atılan isimler arasında.

İşkenceci ABD'li askerleri, Irak'taki sivil katliamlarıyla dünya gündemine oturan özel güvenlik şirketi Blackwater'ın temin ettiği iddia ediliyor. 2010'da adını “Academi” olarak değiştiren şirketin Suudi Arabistan'daki varlığı Arap sosyal medyasında ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından da dile getirilse de, şirket ülkedeki varlığını ve işkence iddilarını reddediyor. ABD, yurtdışında işkence yapan vatandaşlarına, 20 yıla kadar hapis cezası verebiliyor.

SELMAN İZLİYOR

Habere göre Veliaht Prens Selman da bazı zamanlar işkencelere bizzat katılıyor. Gazetenin haberinde Prens'in sorgulara katıldığını belirten kaynak, "Veliaht Prens, nazik bir şekilde sorular soruyor. Prens odadan çıktığında paralı askerler içeri giriyor ve tutuklular hakarete uğruyor, tokatlanıyor, asılıyor, işkence görüyor" ifadelerini kullandı.

194 MİLYAR DOLARLIK 'VURGUN'

Prens Selman'ın tutuklanan isimlerin banka hesaplarına ve varlıklarındaki toplam 194 milyar dolara el koyduğu da belirtildi. Daha önce de operasyonlarda tutuklanan kişilerin para karşılığında serbest bırakılması için pazarlıkların yapıldığı ve bu yolla Suudi Prens ve iş adamlarının mal varlığının yüzde 70'ine el konulmasının amaçlandığı belirtilmişti.

 

Haber Ara