Dolar

32,4546

Euro

34,8206

Altın

2.450,91

Bist

9.890,96

Prens Selman, Neom kentinde yeni bir şehir kuruyor

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Kızıldeniz kıyısındaki Neom mega projesinde tamamen yayalaştırılacak yeni bir şehir planlarını başlattı. 1 milyon kişinin yaşayacağı şehir, trafiğe tamamen kapatılacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-11 09:00:00

Prens Selman, Neom kentinde yeni bir şehir kuruyor

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Kızıldeniz kıyısındaki Neom mega projesinde tamamen yayalaştırılacak yeni bir şehir planlarını başlattı.

Şehrin 1 milyon sakini olacak ve 170 km uzunluğunda olacak. Krallığın kuzeybatısındaki proje sahasında bulunan doğanın neredeyse tamamını korumaya çalışacak.

Yeni kurulacak şehir hakkında bilgiler veren Prens Muhammed bin Selman, şehir için planların arasında araba veya cadde olmaması ve "sıfır karbon emisyonu" olduğunu belirterek “İnşaatı Mart ayı sonundan önce başlayacak” dedi.

“Şehir yenilenebilir enerjiden yüzde 100 güç alacak ve altyapı maliyeti daha geleneksel şehirlere kıyasla yüzde 30 daha ucuz olacak” diyen Prens Muhammed, daha sonraki bir tarihte proje hakkında daha fazla detayın ortaya çıkacağını söyledi. 

Neom Company'nin yönetim kurulu başkanı Prens Muhammed ise, "The Line" sakinlerinin "günlük ihtiyaçlarını beş dakikalık bir yürüyüşle yerine getirmelerine" izin verecek şekilde tasarlandığını söyledi. “Şehir 20 dakika içinde uçtan uca geçilebilir” dedi.

Suudi Basın Ajansı da, şehrin "170 km'lik bir hiper bağlantılı gelecekteki topluluklar kuşağı" olacağını ve "ultra yüksek hızlı ulaşım ve otonom mobilite çözümleri" içereceğini söyledi.

Suudi Basın Ajansı, "Okullar, tıbbi klinikler, eğlence tesisleri ve yeşil alanlar gibi tüm temel günlük hizmetler beş dakikalık yürüme mesafesinde olacak" dedi.

Neom şehrinin, Suudi Arabistan'ın hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan, Vizyon 2030 olarak bilinen petrol sonrası çeşitlendirme planının amiral gemisi projesi olduğunu belirten Suudi Basın Ajansı,  projenin Kamu Yatırım Fonu tarafından denetlendiğini aktardı.

Hattın yüz binlerce iş yaratmaya ve krallığın GSYİH'sına on milyarlarca dolar katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirten Suudi Basın Ajansı, Neom mega projesinin Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki toplam 26.500 kilometrekarelik bir alanı kapladığını dikkat çekerek, “Mega projenin kasaba ve şehirleri, limanları ve işletme bölgelerini, araştırma merkezlerini, spor salonlarını, eğlence yerlerini ve turistik yerleri içerecektir. İnşaatın büyük bir kısmı önümüzdeki on yıl içinde gerçekleşecek ve 2030 yılına kadar bir milyon sakini barındırma hedefleniyor”  bilgisini verdi.

Kaynak: Thenationalnews

Haber Ara