Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

Portre: Sadiq Khan'ın hayatı

Sadiq Khan, aynı zamanda İngiltere'de Müslüman kökenli bir politikacının yükseldiği en güçlü pozisyona yerleşmiş oldu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 11:13:00

Portre: Sadiq Khan'ın hayatı

Pakistan göçmeni yoksul bir ailenin sosyal konutlarda babasının otobüs şoförü maaşıyla büyüyen Sadiq Khan'ın annesi de "ev terzisi."  Khan ailenin 8 çocuğundan 5'incisi olarak 1970'te dünyaya geldiğinde, aile Pakistan'dan göçeli birkaç ay olmuştu.

Kentin göçmen mahallesi Tooting'de bir toplu konutun 3 gözlü evinde 24 yaşına kadar ranzada yatarak büyüdü. Devlet okulunda okurken ırkçı saldırılarla baş etmek için profesyonel 2 ağabeyinden boks öğrendi. Spor hep hayatında oldu. Futbol, kriket oynadı, 2014'te Londra Maratonu'nu bitirmeyi başardı.

"ELHAMDULİLLAH MÜSLÜMANIM"

Kahn, seçimden önceki gün “Aslen Asyalı, Pakistanlıyım. Ama Londralıyım, İngiliz'im, İslam'a inanıyorum, elhamdülillah Müslüman'ım” demişti.

Dişçi olmak istiyordu ama hukuka yöneldi. Devlet üniversitesinde okurken tanıştığı Sadiye ile evlendi ve 2 çocuğu oldu.

ADI "TALİBAN" İLE ANILDI

İnsan hakları hukukunda uzmalaştı. Malcolm X vesilesiyle Müslüman olduğu bilinen İngiltere'nin önde gelen Müslüman aktivisti Louis Farrakhan'ı savundu. Farrakhan bu davada "2001 yılında ABD'nin Taliban'ı bombalamasını eleştirmesi" sebebiyle yargılanıyordu.

SİYASET EATILIŞI

Avukatlığı “Yasaların uygulayıcısı olmak yerine milyonlarca insanın iyiliği için yasa yapmayı tercih ederim” diyerek bıraktı, siyasete atılıp 2005'te Tooting bölgesi milletvekili seçildi.

"EŞCİNSLE VLİLİK VE BARDA SEÇİM KAMPANYASI"

2008'de Kabine'ye giren ilk Müslüman kökenli vekil oldu. Eşcinsel evliliklerin yolunu açan yasaya “Evet” dediği için ölüm tehdidi aldı. İçki içmemesine rağmen Londra Belediye Başkanı adaylığı kampanyasını bir barda başlattı.

Bakanlık yapmasına rağmen Londra Belediye Başkanı olmak ile ilgili “Bu şehrin en güzel özelliği, hangi dine mensup olursan ol Londralı olabilirsin ve biz sadece birbirimize müsamaha göstermiyoruz, onlara saygı gösteriyor ve sahipleniyoruz” dedi.

KHAN'IN EN YAKIN RAKİBİ BİR MUHAFAZAKAR

Khan'ın yarıştaki en yakın rakibi Muhafazakar Parti Richmond milletvekili Zac Goldsmith, eski başbakanlardan Margaret Thatcher'ın yakın arkadaşı olan büyük bir bankerin oğlu ve tıpkı Başbakan David Cameron ve görevi bırakan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson gibi, zengin ve soylu ailelerin çocuklarını gönderdiği prestijli Eton kolejinde okumuş biri.

Khan ise geçmişindeki yoksul profil ile Goldsmith'a fark atmıştı.

RAKİBİ, KHAN'I RADİKAL OLMAKLA SUÇLADI

Belediye başkanlığı yarışında Khan sınıf farklılığını sembolize eden bu çarpıcı zıtlıktan yararlanırken, Muhafazakarların kampanyası da her fırsatta, eski bir insan hakları avukatı olan Sadiq Khan'ın "radikal görüşlü Müslümanlar" ile aynı platformları paylaştığı, güçlü bir makama gelmesi tehlikeli bir kişi olduğu temaları üzerinden yürütüldü.

Öyle ki Muhafazakar Parti içinde bile bu stratejinin yanlış olduğu, ırkçılık olarak yorumlandığı ve partiye zarar verebileceği görüşleri dile getirilmeye başlandı.
Müslüman ve 'sol' olmak.

"LONDRALILAR MÜSLÜMAN OLMASINI SORUN EMTİYOR"

Seçimden kısa bir süre önce YouGov tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması Londralıların yüzde 55'inin, belediye başkanının Müslüman olmasını sorun olarak görmediğini ortaya koydu.

"YÜZDE 31 İSE RAHATSIZ"

Ama aynı yoklamanın bir diğer önemli sonucu katılanların yüzde 31'inin Müslüman aday konusunda rahatsızlık ifade etmesiydi.

BBC'nin konu ile ilgili kaleme aldığı haberde ise şunlar ifade ediliyor:

"KHAN SOL'DA"

Khan partinin sol kanadından. Ama 8 ay önce büyük kitle desteğiyle parti liderliğine getirilen Muhafazakarların "fazla sol" buldukları Jeremy Corbyn'den çok, önceki lider Ed Milliband'a yakınlığıyla biliniyor. Yine de kampanyası sırasında rakipleri, sendikalara yakınlığı nedeniyle onun "fazla solda" olduğunu belirterek bir kısım seçmeni etkilemeye çalıştılar.

Khan burada da enerjikliği ve esnekliğiyle "pratik bir solcu" izlenimi vermeyi başarmış görünüyor.

Khan, kampanyasında öne çıkardığı, ucuz kamu taşımacılığı, konut krizine sosyal çözümler getirme ve hava kirliliği ile mücadele gibi "halkçı" öncelikleriyle seçmene ulaşmakta etkili olmuş görünüyor.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANI'NIN YETKİLERİ NELERDİR?

- İngiltere sınırları içindeki en büyük polis teşkilatı Londra belediye başkanına bağlı.

- Başkentte neyin yapılacağı ve neyin yıkılacağına ilişkin çerçeveyi çizme ve denetleme yetkisine sahip.

- Ülkenin tümünün bağımlı olduğu kent ekonomisi ve ulaştırma ağları üzerinde sıkı bir denetim gücü var.

Haber Ara