Dolar

32,5034

Euro

34,8500

Altın

2.434,18

Bist

10.082,77

Sisi rejimi yanlısı gazeteciden, Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için ‘10 şart’ iddiası!

Mısır gazetesi el Vatan'ın yazı işleri müdürü, Kahire'nin Ankara'yla müzakere için '10 şart' olduğunu iler sürdü. Söz konusu şartlar, “BM Deniz Hukuku Sözleşmesini uygulamak, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la anlaşmak, Libya ve Suriye'den çekilmek, Körfez krallıklarından özür dilemek, Müslüman Kardeşler üyelerinin tutuklayıp yargılamak” gibi maddeler içeriyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 22:26:26

Sisi rejimi yanlısı gazeteciden, Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için ‘10 şart’ iddiası!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire ile diplomatik ilişki kurulduğu yönündeki açıklamalarına Mısır'dan tepkiler devam ediyor.

Mısır Dışişleri'nden üst düzey bir kaynağın 'normal ilişki kurmak isteyen ülkeden, uluslararası hukuk kurallarına, iyi komşuluk ve egemenlik ilkelerine uymasını ve bölgedeki Arap ülkelerinin içişlerine müdahale girişimlerini durdurmasını bekledikleri' açıklamasına karşılık, Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün "Türk dış politikasında bölgenin istikrara kavuşturulması yönünde Mısır'ın politikalarıyla uyuşan gerçek bir değişim görürsek ilişkilerin normale dönmesi için temeller atılabilir" şeklindeki açıklaması geldi.

Öte yandan Mısır'da Abdulfettah es Sisi yönetimi yanlısı yayın yapan el Vatan gazetesi, Kahire'nin Ankara ile müzakerelerin başlaması için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 10 şart iddiası ortaya atıldı.

El Vatan gazetesi ve haber sitesinin yazı işleri müdürü Ahmed El Hatib, 12 Mart'ta Facebook sayfasında Ankara'nın siyasi gerilimi sona erdirmeye yönelik girişimleri karşısında Kahire'nin ileri sürdüğü 10 şartı şöyle sıraladı:

"1) Uluslararası hukuk kuralları olmadan iki taraf arasında deniz sınırı çizilemez. Türkiye'nin uluslararası deniz hukukuna uyacağını taahhüt etmesi gerekmektedir. Ankara, şimdiye kadar bu yasayı (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi/BMDHS) imzalamayı veya tanımayı reddetti.

2) Kahire, Türk tarafının genel kurallara riayetinden emin olana kadar siyasi iletişim olmayacaktır. Mısır'a göre, terörizme destek veren devletlerle siyasi iletişim kurulmadığı için iletişim yalnızca güvenlik düzeyinde kalacaktır.

3) Doğu Akdeniz'de, Türkiye, Avrupalı müttefiklerle ve özellikle Yunan ve Rum taraflarıyla kapsamlı bir anlaşmaya varmadıkça, Mısır-Türk anlaşması olmayacaktır.

4) Türkiye'nin Libya'dan siyasi, askeri ve güvenlik açısından ayrılması, Libya dosyasını tamamen terk etmesi ve Libya topraklarına getirdiği paralı askerleri geri çekme sözü vermesi gerekmektedir.

Terörle mücadele

5) Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi için bir takvim ortaya koyması ve Irak hükümetiyle Irak topraklarına asla müdahale etmeme sözü veren bağlayıcı bir anlaşma imzalaması gerekmektedir.

'Arapların içişleri ve ulusal güvenliği'

6) Müzakereler Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) taraflarını içermeli ve Türkiye, son yıllarda Körfez ülkelerine karşı işlediği suçlardan dolayı özür dilemedir. Dahası, Ankara, Arap devletlerinin içişlerine karışmayacağına ve Arap ulusal güvenliğinin sınırlarına uyacağına dair söz vermedikçe, Kahire, Türkiye ile herhangi bir anlaşıya varmayacaktır.

Müslüman Kardeşlere yasak

7) Özel olarak Mısır'a ve genel olarak Körfez ülkelerine saldıran tüm Müslüman Kardeşler medya kuruluşları durdurulmalıdır. Türkiye, topraklarında Müslüman Kardeşler'in her türlü siyasi faaliyetini yasaklamalıdır.

Bütün İhvan üyelerinin teslim edilmesi iddiası

8) Türkiye, aranmakta olan ve Türk topraklarında bulunan Müslüman Kardeşler üyelerinin hakkından gelinmesi için Interpol'ü engellemeyi bırakmalı ve Avrupalı yetkililere itiraz etmeden onlarla ilgili yargı süreci başlatmalıdır. (Kahire onların iadesini talep etmiyor ve etmeye de niyeti yok). Ankara'nın Mısır tarafını teskin etmek için onları toplu halde Kahire'ye teslim etmeyi teklif ettiğine dikkat çekmekte fayda var.

9) Mısır güvenlik yetkilileri, Türk rejiminin davranışını izleyecek ve gelecek dönemde bu koşullara ne ölçüde uyduğunu kontrol edecek. Başka herhangi bir iletişime girmeden önce, Dışişleri Bakanlığı, bununla ilgili Mısır siyasi liderliğine bir rapor sunacak.

10) Türkiye; Mısır, Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs ile deniz sınırlarını belirlemeden ve yukarıda belirtilen koşullar üzerinde anlaşmadan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmaya davet edilmeyecektir."

Middle East Monitor (MEMO) haber sitesi: Mümkün değil

mısır türkiye müzakere

"Gözlemcilere göre bu şartlar Sisi rejiminin istek listesini temsil etse bile, yerine getirilmesi pek ihtimal dahlinde değil. Katar'la diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi için benzer 13 talep sıralayan Mısır ve Körfez'deki müttefikleri, talepleri Doha tarafından karşılanmadığı halde, daha sonra sessizce ablukayı kaldırmıştı."

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Mısır ile hem diplomatik hem istihbari temasların başladığı' açıklamasında bulunmuştu. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan "Mısır'la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. En üst düzeyde değil de en üst düzeyin şöyle bir tık altında bu devam ediyor" diyerek Mısır'la bu süreci güçlü şekilde devam ettirmek istediklerini ifade etmişti.

Haber Ara