Dolar

32,3635

Euro

34,7355

Altın

2.434,17

Bist

10.048,92

HDP’li Mehmet Fırat: Amaç erken seçim

HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-30 00:23:53

HDP’li Mehmet Fırat: Amaç erken seçim

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti'nin temel amacının erken seçime gitmek olduğunu belirtti. Fırat, “Erken seçimle HDP ve MHP'yi baraj altında bırakmak istiyorlar. Bu şekilde de AKP, katı bir başkanlık sistemini uygulayabilir” dedi.

Rudaw'ın haberine göre; Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AK Parti'nin başkanlık, CHP'nin de parlamenter sistem ısrarı nedeniyle daha çalışma usul ve yöntemini belirleyemeden dağılmıştı.

CHP'li komisyon üyeleri, “parlamenter sistem dışında bir sistem tartışmayacaklarını" vurgulamış, AK Parti'li üyelerin itirazları üzerine CHP komisyondan çekileceğini açıklamıştı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman da komisyonun devam edemeyeceğini ilan etmişti.

HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat, “Halka, bir komisyon kurduklarını ve yeni anayasayı yapmak istediklerini söylüyorlar. Muhalefetin ise buna destek vermediğini iddia ediyorlar. Şimdi de kendi taleplerini halkın talepleriymiş gibi meclise getiriyorlar. Kabul edilmediği takdirde de meclis reddetti diyecekler” dedi.

AK Parti'nin temel amacının erken seçime gitmek olduğunu savunan Fırat, “Erken seçimle HDP ve MHP'yi baraj altında bırakmak istiyorlar. Bu şekilde de AKP, katı bir başkanlık sistemini uygulayabilir” diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise anayasanın toplumsal uzlaşıya dayanması gerektiğini söylüyor.

Havutça, “Yeni bir anayasa yapılacaksa 4 partinin uzlaşması gerekiyor. AKP ise hepimizin başkanlık sistemini kabul etmesini istiyordu, bu yüzden de komisyon dağıldı. Şimdi de anayasayı tek başına yapıp başkanlık sistemini de herkese farz kılmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Haber Ara