Dolar

34,8956

Euro

36,6715

Altın

3.013,01

Bist

10.058,63

Erdoğan: Faiz sistemi adil değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıf Katılım Bankası Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada ''Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-26 17:01:13

Erdoğan: Faiz sistemi adil değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, Vakıf Katılım Bankası Açılış Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Bugün açılışını yaptığımız müessese 20 yıllık hayalin ürünüdür. Belki gecikmiş olabiliriz ama katılım, finans yönetimi konusunda çok kısa sürede, çok büyük ilerleme kaydedeceğimize bu sektörde inanıyorum. Burada bir şeyi daha açıklamam lazım, esasen ben bu kurumlarda 'banka' ifadesinin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Kavramları birbirinden tefrik etmemiz lazım, ayırmamız lazım. Banka nedir, katılım nedir, bunları ayıracağız. Çünkü banka deyince ister istemez mevcut bankacılık sistemleri akla geliyor. Katılım finans sisteminin güçlenmesine destek vereceğiz.

''VAKIF KATILIM'LA SAYI 6 OLDU''

Bugüne kadar katılım yöntemiyle çalışan 5 finans kuruluşumuz vardı. Vakıf Katılım ile birlikte bu sayı 6 oldu. Ancak katılım finans sisteminin tüm bankacılık finans sistemi içindeki payının hala yüzde 5'ler seviyesinde bulunması, daha yapacak çok işimizin olduğunu gösteriyor. Bu konuda 2025 yılı içinde belirlenmiş yüzde 15'lik hedef var ama ben bu hedefin de yetersiz olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımla zaman zaman görüştüğümde bunu süratle yüzde 25'e çıkarmamız gerekir diyorum.

''FAİZ SİSTEMİ ADİL DEĞİL''

Bir Cumhurbaşkanı olarak söylenir mi, söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer biz sıçrayacaksak, mesafe alacaksak özellikle acımasız olan bu sistemden ziyade gerçek manada, hakikaten bu katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart. Bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil.

Katılım finans sistemi, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla, mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapıdır. Tüketimi değil üretimi teşvik eden, işletmelere borçlanmadan kaynak kullanma imkanı sağlayarak kırılganlıkları azaltan yapısıyla bu sistemin Türkiye ekonomisinin itici gücü olacağına inanıyorum.

Bugün sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın faizsiz finans araçlarına daha önce hiç olmadığı kadar çok ihtiyacının bulunduğu bir dönemden geçiyoruz. Gelişmiş ülkeler dahil dünya hala 2008 küresel finans krizinin etkilerini atlatabilmiş değil. Bugün de emlak ve emtia fiyatlarının düşüşü, sermaye akışının azalması, büyümenin ve ticaretin yavaşlaması gibi pek çok sorun küresel ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürüyor. İşte bu fotoğraf içinde esnekliği bulunmayan faiz sistemi yerine katılım finans sisteminin reel ekonomiyi esas alan, ahlakiliği ve adaleti önde tutan yapısı, Müslüman toplumlarla birlikte tüm dünyaya yepyeni bir pencere açıyor.

''FAİZ LOBİSİ ACIMASIZCA EMMEYE DEVAM EDİYOR''

Orta Vadeli Program'ımızda ve kalkınma hedeflerimizde katılım finans sistemini güçlendirme yönelik projelerimiz yer alıyor. Yani 11 yıllık, 12 yıllık başbakanlığım döneminde hep bunun mücadelesini verdim. Cumhurbaşkanlığımda bunun mücadelesini veriyorum, vermeye de devam edeceğim, kim rahatsız olursa olsun. Hep söylüyoruz, yani biraz insaf artık, Amerika'ya bakıyorsunuz 0,25, işte geçenlerde bir 0,25 daha ilave ettiler, 0,50. Gidiyorsunuz Japonya'ya eksi, Avrupa'ya geliyorsun bakıyorsun 0,25 ve 0,50, 1,00, bilemedin 2,00, buralarda. İsrail, zaman zaman eksi, zaman zaman o da 1 civarında filan dolaşıyor. Peki arkadaş ya bize ne oluyor? İşte şu anda çift haneliye süzüldük. Komisyonu filan falan eklediğin zaman 15-16-17. Soruyorum şimdi, böyle bir faiz anlayışıyla Türkiye'nin girişimcisi yatırım yapabilir mi, istihdam sağlayabilir mi, üretim yapabilir mi, rekabete açılabilir mi? Faiz lobisi acımasızca emmeye devam ediyor.

''VAKIF KATILIM'DA BEN YOK, MİLLET VAR''

Vakıf Katılım'da ben yok millet var tarih var kültür var medeniyet var. Derdimiz bir bankanın yanına isim hilesiyle yeni bir banka daha koymak değildir. Bunu da açıkça söylüyorum. Bugün tek başına paraya sahip olmak yetmiyor finans sistemine de sahip olmak gerekiyor. En çok parayı kazananlar finans sektörü reel sektörü kazanabiliyor mu? Risk denilen bir şey var mı? Risk nerede reel sektörde.

Unutmayınız, küresel sistemdeki çarpıklıkların ve adaletsizliklerin gerisindeki en önemli sebeplerden biri; finans araçlarının sadece belirli ülkelerin değil aynı zamanda belirli bir anlayışın adeta tekelinde bulunduğunu görürsünüz dünyada, isim vermeyeceğim. Sadece Asya Pasifik Bölgesi'nde yarım milyardan fazla insan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, Batı ülkeleri başta olmak üzere dünyada aynı sayıda insanın obezlik sorunu yaşıyor olmasının suçunu hiç kimseye atmaya hakkımız yoktur. Dünyanın ekonomik ve askeri bakımdan güçlü ülkelerinin çıkar çatışmalarının bedelini başta Müslümanlar olmak üzere geri kalmış toplumların ödüyor olmasının muhasebesini önce kendi nefsimizde yapmalıyız. İşte hemen yanı başımızdaki Suriye'de yaşananlar ortada. Bu ülkedeki savaş Suriyelilerin kendi savaşları olmaktan çıkalı çok oldu. Onların savaşı değil, dünyadaki egemen güçlerin savaşıdır.''

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara