Dolar

32,5248

Euro

34,8975

Altın

2.442,55

Bist

9.915,62

Davutoğlu'ndan YPG açıklaması

Başbakan Davutoğlu, 'YPG Fırat'ın batısına geçti mi?' sorusuna yanıt verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-29 00:58:40

Davutoğlu'ndan YPG açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Türkiye'nin 'kırmızı çizgi' olarak nitelediği Fırat Nehri'nin batısına geçtiği yönündeki iddialara açıklık getirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Davutoğlu, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırp mevkidaşı Aleksandar Vuciç'le birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, konuya ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'ye yönelik hasmane tutumu olan herhangi bir unsurun Fırat Nehri'nin batısına geçmesine olumlu bakılmayacağını belirtti.

Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu:

"Şu anda Halep'in kuzeyinde, Teşrin'den de Cerablus'a kadar olan alanda dinamik bir durum mevcut. Bütün bunları yakinen takip ediyoruz. Şu ana kadar bize intikal eden bilgi, geçen unsurların kesinlikle PYD unsurları olmadığı yönünde. Daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla birlikte hareket eden gruplar. Bu konudaki kararlılığımız da bütün taraflara açık bir şekilde dile getirilmiştir. Suriye'de gerek terör gruplarının, gerek Suriye rejiminin, gerekse de rejimle işbirliği yaparak sivil halka büyük zarar veren PYD gibi kesimlerin etkin olmasını doğru görmedik, görmeyiz. Bütün koalisyon unsurlarına da söylüyoruz. Şu anda PYD iltisaklı olduğu PKK ile birlikte Türkiye'ye karşı terör faaliyeti yürüten bir kompozisyonun parçasıdır. Suriye rejiminin bütün suçlarına da ortak olan bir gruptur. Buna karşı, kararlı tutumumuzda hiç bir değişiklik olmayacaktır."

ÇATIŞMALAR NEHRİN BATI KIYISINDA

Suriyeli Kürt gruplar ve Arap müttefiklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, Teşrin Barajı'nı ele geçirdi. Ankara'daki güvenlik birimleri, bölgeden gelen istihbaratlara göre YPG güçlerinin barajın üzerinde olduğu Fırat Nehri'nin batısına geçtiğine dair bilgi olmadığını belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, nehrin batı kıyısında çatışmalar olduğunu kaydetti.   

Suriye sınırında Mare-Cerablus hattında hassas olan Ankara'nın, PYD'nin silahlı gücü YPG'nin Arap müttefikleri ile birlikte oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) stratejik açıdan büyük öneme sahibi Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı'nı ele geçirmesine abartılı tepkiler vermekten kaçınması dikkat çekti.

Kürt siteleri YPG güçlerinin Fırat'ın batısına geçtiğini iddia etseler de, Ankara'daki güvenlik birimleri bölgeden gelen istihbaratlar arasında bu yönde bir bilgi olmadığı iddiasındalar. Bir yetkili Hürriyet'e “Kendi istihbarat kaynaklarımızdan gelen bilgiler YPG güçlerinin barajın doğusunda olduğu yönünde. YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesi durumunda müdahale edilip edilmeyeceği siyasi otoritenin tasarrufunda” dedi.

Başkent kulislerinde Teşrin bölgesinde yaşanan gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeler öne çıkıyor:

1- Cerablus-Rakka bağlantısı kesildi:

Ankara'nın özellikle Karkamış sınır kapısının karşısında yer alan Cerablus ile IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka arasındaki bağlantı kesileceği, dolayısıyla Rakka'dan Cerablus'a takviye güç gelmesi zorlaşacağı için Teşrin bölgesinin IŞİD'den temizlenmesini olumlu gördüğü öne sürülüyor. 

2- Cerablus'un güneydoğusunda: 

Teşrin Barajı Fırat'ın ortasında ve Türkiye'nin hassasiyet gösterdiği Cerablus'un güneydoğusunda kalıyor.

3- Stratejik önemi var:

Barajın ele geçirilmesi bölge halkının enerji güvenliğini sağlamak için hayati önemde. 

4- ABD desteği: 

Bu operasyona Türkiye'nin de içinde bulunduğu ABD liderliğindeki koalisyon güçleri hava taarruzlarıyla destek verdi. 

5- ABD'den söz: 

ABD ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin Azez-Cerablus hattındaki hassasiyeti hatırlatıldı. ABD yetkilileri, Türk makamlarıyla temaslarda özellikle YPG güçlerinin Ankara'nın hassasiyetini zedeleyecek bir girişimde bulunmayacağını öne sürdüler. Koalisyonun hava desteği de Sarrin'den Türkiye'nin hassas olduğu kendi sınırına yani kuzeye doğru değil, Teşrin Barajı'nın bulunduğu güneye doğru oldu. 

6- Araplarla birlikte: 

Operasyonu sadece YPG güçleri yapmadı. SDG içinde Arap muhalifler de var. SDG'yi PYD'nin yanısıra Burkan El Fırat, Suwar Ek Reqa, Süryani Askerlik Konseyi, Liva El Selçuki, Şems El Şimal ve El Cezire Tugayları'nın oluşturduğu biliniyor.

Gözlemevi: Nehrin batı kıyısında çatışma var

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı savaşçıların Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı'nın doğu kıyısını IŞİD unsurlarından temizlediğini ve barajı geçtiklerini bildirdi.

Gözlemevi başkanı Rami Abdülrahman, “Çatışmalar artık nehrin batı kıyısında sürüyor” dedi. ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğini de alan SDG, 23 Aralık'ta Teşrin Barajı'nı ele geçirmek üzere operasyon başlatmıştı.      

Haber Ara