Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

CHP'den Anayasa masasına dönüş şartları

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, TBMM Başkanı'nın 'Anayasa masasına davet' mektubuna bugün mektupla cevap vereceği bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-01 04:40:02

CHP'den Anayasa masasına dönüş şartları

Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, 'Anayasa masasına davet' mektubuna, bugün yine bir mektupla yanıt verecek. Kılıçdaroğlu mektubunda üç temel noktaya dikkat çekecek.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 16 Şubat'taki üçüncü toplantısında, CHP'li üyelerin 'kurucu ilkeler ve parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerine' yönelik tavırları üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bu komisyon nihayete ermiştir" diyerek toplantıyı sonlandırmıştı. Ancak Kahraman daha sonra liderlere mektup yazarak, dağılan masaya yeniden davet etti.

Üç temel noktaya dikkat çekecek olan Kılıçdaroğlu'nun mektubunda anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili kırmızı çizgisini koruyarak, kurucu ilkelerin ve hukuk devletinin tartışılmasına asla izin verilmeyeceğini vurgulayacağı öğrenildi. 

İkinci kırmızı çizginin ise parlamenter sistem olacağı belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun yanıtta; yeni anayasanın parlamenter sistemi güçlendirecek bir çerçevede yazılması halinde katkı sunacaklarını belirteceği, başkanlık sistemi gibi kabul etmeyecekleri bir sistemle ilgili çalışma yürütülmesinin vakit kaybı olacağını bildireceği ifade edildi.

'HİÇBİRİ OLMAZSA 60 MADDE'

Üçüncü unsur olaraksa Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti'nin başkanlık sisteminde ısrarcı olması halinde, aynı masada oturmanın bir manası olmayacağını vurgulayarak, bunun yerine halkın demokratik anayasa beklentisini karşılamak amacıyla 24. Dönem kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabık kalınan 60 maddeye, yargının bağımsızlığını güçlendirecek yeni maddeler ekleyerek kabul etmeyi önereceği kaydedildi. 

HDP'nin ise Meclis Başkanı Kahraman'a önümüzdeki hafta yanıt vereceği belirtildi. HDP'nin yanıtında, başkanlık sistemiyle ilgili ısrarın 'dayatma' olarak değerlendirilerek, başkanlık tartışmasının Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasını bloke ettiğine dikkat çekeceği öğrenildi. 

Haber Ara