Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Binali Yıldırım, İBB Başkanı olacak mı?

Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın İBB Başkanı olup olmayacağının konuşulduğu iddia ediliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-27 09:34:16

Binali Yıldırım, İBB Başkanı olacak mı?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kadir Topbaş'ın istifası üzerine hem İstanbulun hem se siyasetin en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bu kapsamda kulislerde Başbakan Binali Yıldırım'ın İBB Başkanı olup olmayacağı konuşulurken, kendisinin bunu istemediğini açıkça belirttiği, fakat tahminlere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'kazanazak aday' ile yoluna devam edeceği belirtiliyor.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Yazarı Deniz Zeyrek, kulis bilgileri şu şekilde aktardı:

BAŞKAN OLACAK KİŞİ AK PARTİ'NİN ADAYI DA OLACAK MI?

Ankara'nın siyasi kulislerinde soru şu: AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Başkan olarak seçeceği kişi, Mart 2019'daki yerel seçimlerde AK Parti'nin İstanbul adayı olacak mı olmayacak mı? Sanırım doğru cevap şu: Eğer bir Anayasa değişikliği olmaz da yerel seçimler zamanında (Mart 2019) yapılırsa, 18 ay boyunca görev yapma şansı bulacak olan “geçici başkan” göstereceği performansla AK Parti'nin 2019'daki İstanbul adayına da dönüşebilir. Ancak “emanetçi” görüntüsü verir ve başarısız olursa AK Parti, başka bir güçlü bir aday çıkarmak zorunda kalabilir.

GÜÇLÜ ADAY

İşte bu noktada “o güçlü aday kim olabilir” olabilir sorusu gündeme geldi ve Başbakan Binali Yıldırım'ın ismi de bu sorunun “tahmini” yanıtlarından biri olarak ortaya çıktı.

İSTEMEDİĞİNİ İMA ETTİ AMA KAPIYI AÇIK BIRAKTI

Başbakan Yıldırım Televizyon yayınında soruya şu yanıtı verdi: “Şimdi koltuk boşaldı başka biri gelip oturacak. Bizi nereye koyacaksınız. Koltuk dolu. Bizim de burada iyi kötü işimiz var.” Bir grup siyasetçi ve gazeteciye “bu yanıttan ne anladınız” diye sordum. Çoğu, “kapıyı açık bıraktı, koltuk boşaldığında aday olabilir” karşılığını verdi. Oysa, Yıldırım Vietnam'dan Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilerin aynı sorusuna, adaylığa çok da sıcak bakmadığı sonucu çıkarılabilecek bir yanıt vermişti. Hatta, “yeni sistemde Başbakanlık makamı yok, arkadaşlar bana iş bakıyor” mealinde bir espri ile de soruyu gülerek geçiştirmişti.

'İSTEMEDİĞİ' BİLİNİYOR

Yıldırım'ın çok yakınındaki isimlere, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını istemediğini açıkça söylediği kulisini de paylaşmak isterim.

YILDIRIM'IN KARARINI NE BELİRLER?

Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yola “kazanacak aday” ile devam edeceğini, Yıldırım'ın adaylığının da bu şekilde gündeme gelebileceğini yazdı. İstanbul'u kimin nasıl kazanacağını anlamak için son dönemdeki sandık sonuçlarına bakmakta yarar var. 2015 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İstanbul oyu yüzde 47,9'du. İstanbul'daki geçerli oyların 4 milyon 96 bin 221'i AK Parti için kullanılmıştı. Bu rakam Ak Parti'nin bir önceki genel seçimlerdeki oy sayısı ve oranıyla paraleldi. CHP ise Türkiye'deki' ve İstanbul'daki genel oy ortalamasının çok üzerine çıkmıştı. 2011 Genel Seçimlerinde Türkiye'de yüzde 25,9 oy alan CHP, aynı seçimlerde İstanbul'da yüzde 31,27 ile 2 milyon 476 bin 413 kişinin oyunu elde etmişti. CHP, 2015 yerel seçimlerinde ise 3 milyon 426 bin 602 kişi ile yüzde 40,1'lik bir oy oranına ulaşmıştı.

16 Nisan 2017 günü yapılan referandumda ise İstanbul'da “Evet” cephesi 4 milyon 479 bin 272 oyla yüzde 48,7'de kalırken, “Hayır” cephesinde 4 milyon 728 bin 318 oy vardı. Bu da yüzde 51,3'lük bir orana karşılık geliyordu.

Önceki deneyimler ve rakamlar da gösteriyor ki söz konusu olan yerel seçimse, muhalefet tarafındaki seçmenler, iktidar adayının karşısında güçlü adayın arkasında birleşebiliyor. Referandum'da bu saflaşma daha da netleşti ve İstanbul'daki ilk yerel seçimlerde CHP “doğru” bir isim çıkarırsa, AK Parti'nin İstanbul'u alması, son 25 yıldaki kadar kolay olmayabilir.

YILDIRIM BU YARIŞA GİRER Mİ?

Peki daha önce İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup kaybeden Yıldırım, bir kez daha, üstelik bu kez Başbakanlık'tan gelerek, böyle riskli bir yarışa girer mi? Konuştuklarımdan çıkardığım şu: Karar Yıldırım'a bırakılırsa İstanbul adaylığı yerine Başkan Yardımcılığını tercih eder. Ancak davasına bağlılığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la hukuku hesaba katıldığında, Erdoğan aday olmasını isterse “hayır” demez.

DÜNYADA ÖRNEĞİ VAR

Bu arada “Başbakanlık'tan Belediye Başkanlığı'na geçilir mi? Dünyada örneği var mı?” diye sorabilirsiniz. Fransa'da 12 yıl Cumhurbaşkanlığı yapan Jacques Chirac, o göreve Paris Belediye Başkanlığından sonra gelmişti. Chirac'ın Paris Belediye Başkanlığı öncesindeki görevi ise Başbakanlık idi.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara